> > Bouwwerk: Spuimarkt

Spuimarkt

Locatie:

Spui, Grote Marktstraat, Centrum, Den Haag

Coördinaten:

52°4'37'' N, 4°18'52'' O

Architect(en):

Julia. B. Bolles, Peter Wilson

Architectenbureau('s):

Bolles + Wilson

Start ontwerp - Oplevering:

2003 - 2008

Typologie:

Multifunctionele gebouwen

Opdrachtgever:

Ontwikkelingsmaatschappij Spuimarkt (BAM Vastgoed, Multi Vastgoed, ING Real Estate en Pathé)

Constructeur:

DHV

Hoofdaannemer:

BAM Utiliteitsbouw

Brutovloeroppervlak:

37.000 m²

Literatuur:

De Volkskrant - 9-4-2008

Op de hoek van het Spui met de Grote Marktstraat is dit gebouw met zes verdiepingen gerealiseerd. In Spuimarkt zijn winkels, horeca, een bioscoop en een fitnesscentrum met zwembad te vinden. De megabioscoop met negen zalen telt 3.000 stoelen. In de kelder is het gebouw verbonden met de tramtunnel.

Aan de Grote Marktstraat is het gebouw open. Hier zijn trappen en liften naar de verdiepingen. De foyer van de bioscoop heeft op de hoek van het Spui met de Grote Marktstraat grote glazen puien. De luifel bij de entree van de bioscoop sluit qua hoogte aan op de bestaande bebouwing van het Spui. Aan de achterzijde aan de Gedempte Gracht bevinden zich kleine winkelruimten en de expeditie.

Er is een veelheid aan materialen gebruikt: baksteen, natuursteen, een paars/zwarte vliesgevel, grijze aluminium panelen en glazen puien.

Spuimarkt is winnaar van de NRW Jaarprijs 2009.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook