> > Bouwwerk: (Renovatie) Ministerie van Financiën

(Renovatie) Ministerie van Financiën

Locatie:

Korte Voorhout 7, Centrum, Den Haag

Coördinaten:

52° 4'55.73"N, 4°19'2.83"O

Architect(en):

Mart Bolten, Roberto Meyer, Jeroen van Schooten, Johannes (Jo) Jacobus Margarethus Vegter

Architectenbureau('s):

Meyer en Van Schooten Architecten

Start ontwerp - Oplevering:

2003 - 2008

Typologie:

Overheid - Rijksoverheid

Opdrachtgever:

Ministerie van Financiën, Rijksgebouwendienst

Constructeur:

Arup, Strukton Engineering

Hoofdaannemer:

Strukton Groep

Brutovloeroppervlak:

68.040 m²

Inhoud:

311.075 m³

Literatuur:

De Architect - 2007-6, De Architect - 2009-3, Architectuur in Nederland - Jaarboek 2008-09, Bouwwwereld - 12-5-2009

Vegter en Bolten ontwierpen voor het Ministerie van Financiën een brutalistisch bouwwerk met twee binnenhoven. Het vier verdiepingen tellende gebouw heeft een horizontaal gelede gevel. Onder het gebouw bevindt zich een parkeergarage. De originele binnentuin was een ontwerp van Mien Ruys.

Het Ministerie is grondig verbouwd naar ontwerp van MVSA. De later toegevoegde uitbouw aan de zijde van de Koninklijke Schouwburg werd afgebroken. Het gebouw kreeg een nieuwe entree in een van de twee binnenhoven. Deze is overdekt met een bolle glaskap. Het andere binnenhof is ingericht als plein met plantanen. Dit plein is toegankelijk via een 52 meter brede onderdoorgang aan het Korte Voorhout en een smalle onderdoorgang via een hellingbaan aan de Casuariestraat.

Er zijn twee glazen elementen toegevoegd, een op de hoek van de Korte Voorhout met de Prinsessegracht en een op het dak aan het Malieveld. In deze elementen bevinden zich wintertuinen. Het glazen element op de hoek heeft gezeefdrukte glasplaten die samen de F van Financiën vormen. In de wintertuin staan olijfbomen. Grafisch vormgever Reynoud Homan ontwierp de topografie voor het gebouw. Ook landschapsontwerper Michael van Gessel is bij de renovatie betrokken.

De puien tussen de prefab betonnen borstweringen zijn vervangen door een dubbele gevel. De dichte panelen hebben de kleuren donkerrood, lichtgeel en lichtblauw.

Het Ministerie van Financiën won de Glas Award 2010 en de Nederlandse Bouwprijs 2007.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook