> > Bouwwerk: Walterboscomplex Belastingdienst

Walterboscomplex Belastingdienst

Locatie:

J.F. Kennedylaan 8, West, Apeldoorn

Coördinaten:

52°12'44'' N, 5°56'12'' O

Architect(en):

Chris de Weijer, Piet Zanstra, Michiel Riedijk, Willem-Jan Neutelings

Architectenbureau('s):

DP6 architectuurstudio, Neutelings Riedijk architecten

Start ontwerp - Oplevering:

2000 - 2007

Typologie:

Overheid - Rijksoverheid

Opdrachtgever:

Rijksgebouwendienst

Constructeur:

Ingenieursbureau Zonneveld

Hoofdaannemer:

BAM Utiliteitsbouw

Brutovloeroppervlak:

110.000 m²

Bouwkosten:

116 miljoen euro

Literatuur:

Smaak - 2006-7, De Architect - 2006-3, De Volkskrant - 20-5-2005

Het Walterboscomplex is het grootste belastingkantoor van Nederland. Het dankt zijn naam aan de voormalige eigenaar van het terrein, de heer Walter, die het bosperceel van 200 bij 400 verkocht aan het Rijk. Piet Zanstra ontwierp een complex met vijf torens (1965-75). Het complex is in de jaren 2002-2007 ingrijpend aangepast.

Het deel van Zanstra is gerenoveerd door de Rob Hootsmans van de Rijksgebouwendienst. Daarnaast realiseerden Neutelings Riedijk een nieuw plintgebouw en DP6 twee nieuwe torens.

DP6 Architectuurstudio ontwierp de nieuwe torens E en H twee kantoortorens. De 60 meter hoge toevoegingen aan het door Piet Zantstra ontworpen complex hebben een niervormige plattegrond en zijn gespiegeld ten opzichte van elkaar. De torens hebben geheel glazen gevels. Voor deze gevels hangen lamellen als zonwering. Tussen de lamellen en de gevel is ruimte voor de glazenwasmachine. Ook de door Harmen Liemburg ontworpen zeefdrukken op het glas dempen het licht. De constructie van de torens bestaat uit een betonnen kern, kolommen en bollenvloeren.

Neutelings Riedijk architecten ontwierp een ondergronds plintgebouw die alle functies met elkaar verbindt. Het bouwdeel is bedekt door een vijver waar op enkele plaatsen lichthappers uitsteken. Deze met roesvast stalen platen beklede elementen hebben draken en waterspuwers naar ontwerp van kunstenaar Rob Birza. Het door Karel Appel gemaakte 28 meter lange tegeltableau kreeg een nieuwe plaats in het plintgebouw. Het bouwdeel omvat ook een ondergrondse parkeergarage. In twee grote patio's licht een verdiepte tuin naar ontwerp van Bosch Slabbers.

Toren H van DP6 kreeg de GEVELtotaal Architectuurprijs 2006 en de Architectuurprijs Apeldoorn 2005.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook