> > Bouwwerk: Burgerweeshuis

Burgerweeshuis

Locatie:

IJsbaanpad 3, Zuid-as, Amsterdam

Coördinaten:

52°20'27'' N, 4°51'24'' O

Architect(en):

Aldo Ernest van Eyck

Start ontwerp - Oplevering:

1955 - 1961

Typologie:

Zorg

Opdrachtgever:

Frans van Meurs, Burgerweeshuis

Hoofdaannemer:

Bataafse Aanneming Maatschappij

Literatuur:

De Volkskrant - 8-4-1991

Het Burgerweeshuis ligt op de hoek van het IJsbaanpad met de vierbaanse Amstelveelseweg. Dit weeshuis voor ongeveer 125 kinderen is het eerste gerealiseerde voorbeeld van het structuralisme.

Het gebouw is opgebouwd uit 328 kleine eenheden, 4 enkellaags grote eenheden, 4 grote eenheden met een verdieping en een langwerpig volume met daarin de entree. De verschillende eenheden zijn gegroepeerd rond enkele patio's en een binnenplaats.

De kleine modules meten 3,36 x 3,36 meter en hebben vier ronde kolommen op de hoeken en een bol dak, waarbij de overspanning tussen de kolommen is gemaakt door architraven. De gevel bestaat uit een glazen pui of dichte wand van donkerbruine baksteen. De koepelvormige dakelementen zijn uitgevoerd in prefab beton, dit zorgde voor een problematische detaillering op het laagste punt van het dak. De grote eenheden hebben een lengte en breedte die drie keer zo groot is als die van de kleine eenheden. De verdiepingen hebben een gevel van prefab betonnen elementen.

Het Burgerweeshuis is in 1991 en 2017 gerenoveerd en gerestaureerd. Sinds 2018 wordt het gebouw gebruikt door ontwikkelaar BDP.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook