> > Bouwwerk: Centraal Beheer

Centraal Beheer

Locatie:

Prins Willem Alexanderlaan 651, West, Apeldoorn

Coördinaten:

52°12'33'' N, 5°57'35'' O

Architect(en):

Herman Hertzberger

Architectenbureau('s):

Architectuurstudio Hertzberger

Start ontwerp - Oplevering:

1967 - 1979

Typologie:

Kantoren

Opdrachtgever:

Centraal Beheer

Constructeur:

D3BN, Dicke & v.d. Boogaard

Hoofdaannemer:

Ballast Nedam

Brutovloeroppervlak:

40.000 m²

Literatuur:

The Secret Life of Buildings: Work, Channel 4 (2011), De Architect 2010-5

Het kantoorgebouw van Centraal Beheer in Apeldoorn is een goed voorbeeld van het structuralisme. Het gebouw is opgebouwd uit 56 kubusvormige elementen. Deze zijn gegroepeerd rond een kern van liften, trappen en sanitair. Opvallend is het open karakter van het gebouw, alleen de vergaderruimten zijn afgesloten door wanden van glazen bouwstenen. Dit sluit aan bij het in de jaren 70 populaire kantoortuin idee.

Elk element meet 9 bij 9 meter en heeft vier werkplekken per verdieping. Tussen deze elementen zijn er stroken van 3 meter breed gereserveerd voor de vides. Op de onderste lagen bevindt zich een parkeergarage, de constructie is hier 45 graden gedraaid ten opzichte van de bovenbouw.

De constructie van de parkeergarage is uitgevoerd in het werk gestort gewapend beton, die van de kantoren is uitgevoerd in prefab beton.

Het ontwerp is gebaseerd op de ideeën voor de niet uitgevoerde stadhuisontwerpen in Amsterdam en Valkenswaard van Hertzberger. Het kantoorgebouw is later, naar ontwerp van Hertzberger, uitgebreid met een nieuwe, centrale entree. Op deze plaats was oorspronkelijk een voetgangerspassage naar een nieuw te bouwen station Apeldoorn gepland. De nieuwe entree verbindt het door Hertzberger ontworpen kantoorcomplex met het door de verzekeraar aangekochte kantoor van Pakhoed (ontwerp Kaman & Davids).

Centraal Beheer vertrok in 2012 naar een nieuw kantoorgebouw in Apeldoorn. Sindsdien staat het gebouw leeg. De plannen van projectontwikkelaar TCN om het gebouw van Hertzberger te ontwikkelen tot Apeldoorn Business Campus gingen niet door. Begin 2017 is door Certitudo Capital het plan gelanceerd voor Hertzberger Parc, waarin het complex wordt getransformeerd tot woon- en werkgebouw naar ontwerp van Architectuurstudio HH, het bureau van Hertzberger zelf.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook