> > Bouwwerk: Ministerie van VROM

Ministerie van VROM

Locatie:

Rijnstraat 8, Spuikwartier, Den Haag

Coördinaten:

52°04'48'' N, 4°19'23'' O

Architect(en):

Jan Hoogstad

Start ontwerp - Oplevering:

1985 - 1993

Typologie:

Overheid - Rijksoverheid

Opdrachtgever:

Rijksgebouwendienst

Constructeur:

ABT

Hoofdaannemer:

Wilma Bouw

Brutovloeroppervlak:

99.000 m²

Bouwkosten:

90 miljoen euro

Literatuur:

Architectuur & Bouwen - 1992-8, De Architect - 1992-11, De Volkskrant - 1-8-1992, Ministerie van VROM, 010, 1992

Het Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) is op een bouwterrein van 75 bij 140 meter direct naast het Centraal Station gebouwd.

Het VROM ministerie is opgebouwd uit een centrale vleugel met loodrecht aan beide zijden vijf korte vleugels. Tussen deze vleugels zijn acht 22 meter brede grote glazen atriums gesitueerd. Deze structuur is afgeleid uit de organisatiestructuur van het ministerie met vijf hoofdafdelingen.

De vleugels zijn, behalve via de centrale vleugel, ook via loopbruggen met elkaar verbonden. De serres zijn nodig om de geluidsbelasting op de gevel te verkleinen, zodat de ambtenaren in de kantoorruimtes hun raam kunnen openen.

Het gebouw heeft twee onderdoorgangen, een voor voetgangers in het verlengde van de Turfmarkt en een voor een tramviaduct. De delen van de centrale vleugel boven deze passages hangen aan de zestiende verdieping.

In het gebouw zijn werkplekken voor ongeveer 3100 ambtenaren, vergaderruimten, bibliotheken, een computercentrum, een kinderdagverblijf en een bedrijfsrestaurant ondergebracht. In totaal zijn er 40 liften voor het verticaal transport.

In oktober 2010 is het Ministerie van VROM samengevoegd met het ministerie van Verkeer en Waterstaat tot het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het gebouw is verbouwd tot Rijkskantoor Rijnstraat naar ontwerp van OMA in samenwerking met Ector Hoogstad Architecten. Het gebouw biedt nu plaats aan onder andere het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De zuidoost beuk en de twee aangrenzende atria hebben plaatsgemaakt voor grote aaneengesloten kantoorvloeren. In het midden is een vide. Ook de onderdoorgang is verbreed. Op de onderste verdiepingen bevindt zich het vergadercentrum.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook