> > Bouwwerk: Verkeerspost

Verkeerspost

Locatie:

Weurtseweg 1, West, Nijmegen

Coördinaten:

51°51'45'' N, 5°49'40'' O

Architect(en):

Tjeerd Jellema, Jurjen van der Meer

Architectenbureau('s):

Karelse Van der Meer

Start ontwerp - Oplevering:

1998 - 2002

Typologie:

Infrastructuur - Waterwerken

Opdrachtgever:

Bouwdienst Rijkswaterstaat

Constructeur:

Ingenieursbureau Wassenaar

Hoofdaannemer:

Welling Didam

Brutovloeroppervlak:

1.400 m²

Bouwkosten:

4,1 miljoen euro

Literatuur:

BOUW - 2003-4, Detail in Architectuur - 2002-6, Architectuur in Nederland, Jaarboek 2002-2003

Op een buitendijkse landtong, waar de Waal en het Maas Waal Kanaal samenkomen, staat deze verkeerspost. Vanuit deze post wordt de scheepvaart over een 20 kilometer lang traject op de rivier de Waal in de gaten gehouden door middel van camera's en radar.

De verkeerspost staat op twee betonnen kolommen. De uitkragende constructie is uitgevoerd in staal. In het gebouw bevinden zich drie verdiepingen met op de middelste de controlekamer. De verkeersleiders hebben van hieruit over 270 graden vrij zicht op het water. Daarboven zijn onder andere vergaderruimte en kantine gelegen. Deze ruimtes krijgen daglicht door de vijftig willekeurig geplaatste ramen van 50 bij 90 centimeter. De gevel is bekleed met titaniumplaten met dezelfde afmetingen.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook