> > Bouwwerk: Uitbreiding Van Gogh Museum

Uitbreiding Van Gogh Museum

Locatie:

Paulus Potterstraat 7, Museumplein, Amsterdam

Coördinaten:

52°21'29'' N, 4°52'53'' O

Architect(en):

Kisho Kurokawa, Hans van Heeswijk

Start ontwerp - Oplevering:

1991 - 1999 / 2012 - 2015

Opdrachtgever:

Stichting Nieuwe Vleugel, Rijksgebouwendienst

Constructeur:

D3BN

Hoofdaannemer:

JP van Eesteren

Brutovloeroppervlak:

5.083 m²

Inhoud:

22.380 m³

Bouwkosten:

14,5 miljoen euro

Literatuur:

Rietveld to Kurokawa, NAi, 1999, Detail in Architectuur - 1999-5

De uitbreiding van het Van Gogh Museum bestaat uit een ellipsvormig gebouw met een ondergrondse ruimte die is verbonden met het in de jaren zeventig door Gerrit Rietveld ontworpen museum. De gevels en het dak van de ronde uitbreiding zijn bekleed met titanium. Aan de zijde van het bestaande Van Gogh Museum werd de ellips afgemaakt door een onder het maaiveld gelegen vijver in een patio, waardoor het ondergrondse gedeelte daglicht krijgt. Via trappen op beide uiteinden van de ellips zijn de verdiepingen van de nieuwbouw te bereiken. De nieuwbouw wordt bekroond door een schaalvormig dak.

De vijver is verdwenen om plaats te maken voor de nieuwe hoofdentree van het druk bezochte museum. De voormalige patio is overkapt door een glazen paviljoen naar ontwerp van Hans van Heeswijk.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook