> > Bouwwerk: De Toneelschuur

De Toneelschuur

Locatie:

Lange Begijnestraat 9, Centrum, Haarlem

Coördinaten:

52°22'55'' N, 4°38'21'' O

Architect(en):

Henk Döll, Joost Swarte

Architectenbureau('s):

Mecanoo architecten

Start ontwerp - Oplevering:

1996 - 2003

Typologie:

Cultuur - Podia

Opdrachtgever:

Gemeente Haarlem, De Toneelschuur

Constructeur:

ABT Delft

Hoofdaannemer:

Bouwbedrij De Nijs en Zn.

Brutovloeroppervlak:

5.400 m²

Inhoud:

26.500 m³

Bouwkosten:

13 miljoen euro

Literatuur:

Abitare - 2002-5, Architectuur in Nederland, Jaarboek 2003 - 2004, The Architectural Review - 2004-3, NRC - 28-3-2003, De Toneelschuur, NAi Uitgevers, 2003

Striptekenaar Swarte ontwierp samen met Mecanoo dit gebouw voor toneel, dans en film in de Haarlemse binnenstad.

In het gebouw zijn twee theaterzalen, twee filmzalen, een foyer, opslagruimten, expeditiegarage en een theatercafé ondergebracht. De kantoorruimtes zijn in een aantal naast het gebouw gelegen oude panden gerealiseerd.

Centraal in het gebouw ligt de foyer met daaraan grenzend de verschillende zalen en het café. Naast de foyer bevind zich de expeditiegarage met er boven het volume met de filmzalen.

Kenmerkend voor het gebouw zijn het groot aantal verschillende volumes met ieder een eigen vorm en materiaalgebruik.

In 2008 werd het nabijgelegen, door Swarte en Döll ontworpen, Johannes Enschedé Hof voltooid.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook