> > Bouwwerk: Dr. Anton Philipszaal

Dr. Anton Philipszaal

Locatie:

Spuiplein 150, Spuikwartier, Den Haag

Coördinaten:

52°04'38'' N, 4°19'05'' O

Architect(en):

Frits van Dongen, Peter G. Vermeulen

Architectenbureau('s):

Van Mourik Vermeulen architecten

Start ontwerp - Oplevering:

1984 - 1987

Typologie:

Cultuur - Podia

Constructeur:

Aronsohn

Hoofdaannemer:

Bouwcombinatie Spui (HBM/Wilma)

Brutovloeroppervlak:

4.900 m²

Bouwkosten:

9,8 miljoen euro

Dit gebouw voor het Residentie Orkest bestaat uit twee volumes: een met rood stucwerk beklede doos voor de concertzaal en eromheen een lager, naar het stadhuis oplopend, glazen volume.

De glazen gevel is bol aan de zijde van het stadhuis, een voorschrift in het stedenbouwkundig plan van Carel Weeber. Het gebouw heeft een gedeelde foyer met het naastgelegen Nederlands DansTheater.

De glazen gevel heeft geen stijlen en dorpels aan de buitenzijde, maar alleen kitvoegen. Deze pui spiegelt overdag de gevel van het witte stadhuis van Meier, 's avonds is de gevel transparanter en kunnen voorbijgangers naar binnen kijken.

De Philipszaal is in 2016 afgebroken om plaats te maken voor het Onderwijs Cultuurcentrum naar ontwerp van NOAHH en NL Architects.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook