> > Bouwwerk: Villa VPRO

Villa VPRO

Locatie:

Sumatralaan 45, Mediapark, Hilversum

Coördinaten:

52°14'07'' N, 5°10'10'' O

Architect(en):

Winy Maas, Jacob J. van Rijs, Nathalie A. de Vries

Architectenbureau('s):

MVRDV

Start ontwerp - Oplevering:

1993 - 1997

Typologie:

Media

Opdrachtgever:

VPRO

Constructeur:

Pieters Bouwtechniek, Ove Arup

Hoofdaannemer:

Voormolen Bouw

Brutovloeroppervlak:

10.500 m²

Bouwkosten:

10 miljoen euro

Literatuur:

Archis - 1997-5, Cement - 1998-1, De Architect - 1997-9, Architectuur en Bouwen - 1997-5, Architectuur in Nederland, Jaarboek 1997-1998, MVRDV AT VPRO, Actar, 1998, De Volkskrant - 27-6-1997

Het project maakt deel uit van het plan dat MVRDV heeft ontwikkeld voor de huisvesting van de VPRO, NPS en VARA. Dit nieuwe kantoor van de VPRO verving de dertien villa's in de stad Hilversum waar de omroep destijds gehuisvest was. Het gebouw biedt ruimte aan de ongeveer 300 medewerkers van de omroep.

Het gebouw heeft een vierkante plattegrond met zijden van 53 meter. Omdat door de voorgeschreven bouwhoogte van 21 meter niet voldoende ruimte was voor het programma is een deel ondergebracht in een plint onder het maaiveld.

De draagconstructie is uitgevoerd in beton. De kolommen staan op een raster van 7,2 bij 7,2 meter. De vloeren van het gebouw hellen op sommige plaatsen, vormen trapvormige elementen of buigen terug naar de bovenliggende verdieping. In het vloerpakket van 70 centimeter zijn de installaties weggewerkt.

De kantoorruimtes zijn open uitgevoerd, zonder scheidingswanden. Op de begane grond zitten de studio's en de technische ruimtes, op de eerste verdieping de entree en de drie lagen erboven de kantoorruimtes. De parkeerplaats is geïntegreerd in het gebouw, de parkeerplaats loopt door in het gebouw tot een terugbuigende vloer. Op het dak is een landschapstuin gerealiseerd.

Voor de gevels is gebruik gemaakt van 35 soorten glas. Afhankelijk van de zonbelasting is er (on)doorzichtiger glas toegepast.

In 1997 kreeg MVRDV zowel de Betonprijs als de Dudokprijs voor dit gebouw.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook