> > Bouwwerk: Educatorium Universiteit Utrecht

Educatorium Universiteit Utrecht

Locatie:

Leuvenlaan 19, De Uithof, Utrecht

Coördinaten:

52┬░05'09'' N, 5┬░10'20'' O

Architect(en):

Rem (Remment) Lucas Koolhaas, Christophe Conubert

Architectenbureau('s):

Office for Metropolitan Architecture

Start ontwerp - Oplevering:

1992 - 1997

Typologie:

Onderwijs - Universitair en Hoger onderwijs

Opdrachtgever:

Universiteit Utrecht

Constructeur:

ABT

Hoofdaannemer:

BAM Bredero Bouw

Brutovloeroppervlak:

11.000 m²

Bouwkosten:

10,9 miljoen euro

Literatuur:

Archis - 1998-1, Architectuur en Bouwen - 1996-9, Architectuur in Nederland, Jaarboek 1997-1998, De Architect - 1999-4 Dossier, De Architect - 1997-12, De Volkskrant - 22-8-1997

In 1986 maakt OMA het stedenbouwkundig plan voor het universiteitsterrein de Uithof in Utrecht. Sindsdien is op De Uithof een verzameling bijzondere gebouwen gerealiseerd. Zelf ontwerpt OMA het Educatorium. Het centraal gelegen gebouw vormt de verbinding tussen Transitorium I en het Willem C. van Unnikgebouw.

In het Educatorium zijn twee collegezalen, een met 400 zitplaatsen en een met 500 zitplaatsen, drie tentamenzalen met plaats voor 150, 200 en 300 personen, een kantine en een fietsenstalling gehuisvest. Hellende vloeren vormen de collegezalen. Onder deze collegezalen is de kantine gesitueerd mry een capaciteit voor 950 personen. In de westgevel buigt de vloer van de collegezalen terug en wordt vloer, wand en daarna dak.

Het Educatorium heeft conceptueel grote overeenkomsten met een eerder niet uitgevoerde ontwerp van OMA, de Jussieu bibliotheek en Villa VPRO van MVRDV. Ook deze projecten bestaan uit een vloerplaat die gevouwen en gebogen is tot een gebouw.

Het gebouw heeft een draagstructuur van gewapend beton. De verschillende vloeren worden gedragen door ronde betonnen kolommen. De gevel aan de Leuvenlaan bestaat uit een glazen schil. In de collegezaal voor 500 personen is een bijzondere constructie voor de overspanning van ongeveer 20 meter gebruikt. Het betonen dak van deze zaal heeft een dikte van slechts 20 centimeter. De trekkrachten worden opgevangen door wapening die in bolvormig patroon uit de vloer steekt.

In 1999 won het Educatorium de tweejaarlijkse Utrechtse Rietveldprijs.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2016 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook