> > Bouwwerk: Station Sloterdijk

Station Sloterdijk

Locatie:

Radarweg, West, Amsterdam

Coördinaten:

52°23'20.42"N, 4°50'15.85"O

Architect(en):

H.C.H. Reijnders

Start ontwerp - Oplevering:

1983 - 1986

Typologie:

Infrastructuur - Stations

Opdrachtgever:

Nederlandse Spoorwegen

Constructeur:

László I. Vákár

Het station is gebouwd op het kruispunt van de westelijke ringspoorlijn naar Schiphol met de spoorlijn van Amsterdam naar Alkmaar en Haarlem. Over dit kruispunt is een stalen vakwerkconstructie van 65 bij 50 meter gebouwd met de rechthoekige stationshal. De perrons aan de spoorlijn Amsterdam - Alkmaar / Haarlem bevinden zich onder de stationshal. Het 150 meter lange eilandperron van de westelijke ringspoorlijn steekt door de stationshal.

Het station is met zijn uitwendige constructie een typisch voorbeeld van high-tech architectuur. De constructie van de stationshal bevindt zich buiten het gebouw. Ook de gebogen raatliggers van de 150 meter lange overkapping voor het bovenste perron zijn aan de buitenzijde bevestigd. Er is veel gebruik gemaakt van staal, glas en kunststof.

Het station is meerdere keren uitgebreid. Parallel aan de perrons voor de westelijke ringspoorlijn is een identieke kap gerealiseerd voor de metrolijn. Een nieuw perron werd gerealiseerd op de verbindingsboog van beide spoorlijnen.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook