> > Bouwwerk: Rietveld Schröder huis

Rietveld Schröder huis

Locatie:

Prins Hendriklaan 50, Oudwijk, Utrecht

Coördinaten:

52°05'07'' N, 5°08'51'' O

Architect(en):

Gerrit Thomas Rietveld

Start ontwerp - Oplevering:

1923 - 1924

Typologie:

Wonen - niet-vrijstaande woningen

Opdrachtgever:

Truus Schröder-Schräder

Hoofdaannemer:

A. de Koff

Inhoud:

450 m³

Bouwkosten:

0,004207 miljoen euro

Het huis is gebouwd tegen een traditioneel rijtje huizen aan de Prins Hendriklaan. Het kavel lag in 1924 aan de rand van de stad. In de jaren zestig is naast het huis een verhoogde snelweg gerealiseerd.

Het huis is uitgevoerd volgens de ideeën van kunstenaarsgroep De Stijl (1917-31). De vormgeving van het huis bestaat uit vlakken en balkvormige elementen die in de primaire kleuren, zwart, wit of een grijstint zijn geverfd.

Ondanks zijn moderne verschijningsvorm zijn verrassend traditionele bouwtechnieken en materialen toegepast. Het gebouw werd niet in het toen vrij nieuwe gewapend beton uitgevoerd, maar in gestuct baksteen. De plafonds en het dak zijn uitgevoerd in hout.

De ruimten in de woning zijn georganiseerd rond het trappenhuis. De eerste verdieping met drie kamers kan worden getransformeerd tot een open ruimte door schuifwanden te openen.

De woning is in 1985 gerestaureerd. Het huis staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het Centraal Museum organiseert rondleidingen door het huis. Deze vertrekken vanuit een van de door Rietveld ontworpen woningen aan de nabijgelegen Erasmuslaan.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook