> > Bouwwerk: Station Zutphen

Station Zutphen

Locatie:

Stationsplein 1, Centrum, Zutphen

Coördinaten:

52°8'40'' N, 6°11'39'' O

Architect(en):

Hermanus Gerardus Jacob Schelling

Start ontwerp - Oplevering:

1952

Typologie:

Infrastructuur - Stations

Opdrachtgever:

Nederlandse Spoorwegen

Het station van Zutphen heeft een symmetrische opzet met de stationshal in het midden. Het gebouw is 2 lagen hoog, opgebouwd uit betonnen elementen en heeft een stramienmaat van 4,5 meter. Aan de voorzijde heeft het gebouw een luifel en pergola's die steunen op ranke betonnen kolommen. Aan weerszijden van de hoofdentree zijn 2 sculpturen van kunstenaar Ben Guntenaar (1922-2009) te vinden. De stationshal heeft een grote glazen pui en 9 daklichten. Aan weerszijden zijn 2 lagen met kantoren.

Het station heeft een groot aantal overeenkomsten met andere door Schelling ontworpen stations in de wederopbouwperiode: Enschede (1950), Hengelo (1951), Leiden (1953, afgebroken) en Arnhem (1954, afgebroken). De vormgeving is geinspireerd op het werk van de Franse architect Auguste Perret (1874-1954) en Denis Honneger (1907-1981).

In 2006 is de stationsomgeving heringericht. Onder de stationshal is een ondergrondse fietsenstalling gerealiseerd.

Het station is in 2007 door Minister Plasterk voorgedragen als wederopbouwmonument.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2019 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook