> > Bouwwerk: Arnhem Centraal

Arnhem Centraal

Locatie:

Willemsplein, Centrum, Arnhem

Coördinaten:

51°59'02'' N, 5°54'03'' O

Architect(en):

Ben F. van Berkel, Tobias Wallisser

Architectenbureau('s):

UN Studio

Start ontwerp - Oplevering:

1996 - 2015

Typologie:

Infrastructuur - Stations

Opdrachtgever:

Gemeente Arnhem, Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Constructeur:

Cecil Balmond, Arup

Hoofdaannemer:

BBB, BCOVTA, BAM, Ballast Nedam en Besix-Welling

Brutovloeroppervlak:

160.000 m²

Bouwkosten:

555 miljoen euro

Literatuur:

Archis - 2000-11, De Architect - 2004-9, De Architect detail - 2005-10, Bouwen met Staal - 2005-6, Intelligente Architektur - 2000-11/12, Stedenbouw - 626 - 2004-6, De Volkskrant - 23-8-2001, De Volkskrant - 15-4-2009, De Volkskrant - 17-11-2015

Het ontwerp van UN Studio voor het Arnhemse stationsgebied bestaat uit een parkeergarage, een nieuw stationsgebouw, een busstation, winkelruimte en twee kantoortorens. Tevens wordt de infrastructuur in de omgeving aangepast. Er zijn nieuwe viaducten voor de spoorlijn gebouwd. Bij de toegang tot het stationsplein is de Willemstunnel gerealiseerd. Het stationsgebouw van architect Schelling uit 1954 moest plaats maken voor de nieuwbouw.

De parkeergarage is toegankelijk voor voetgangers via twee V-vormige schachten. Deze schachten zorgen voor de stabiliteit van de constructie en d. De garage heeft een capaciteit van 1.000 plaatsen voor auto's en 5.000 voor fietsen. De kolomvrije garage valt op door de heldere gele, oranje en rode kleuren. Op maaiveldniveau is er een busstation, waar de trolleybussen stoppen. Daarboven zijn 3 lagen kantoren.

Aan de zuidwestzijde ligt het grootste bouwvolume met ondergrondse parkeergarage, overdekte busterminal en 3 lagen kantoren. Dit geheel heeft V-vormige schachten die zorgen voor stabiliteit. De V-vorm zorgt ook dat elke functie zijn eigen gewenste stramienmaat heeft. Dit bouwdeel wordt beëindigt door de OV-terminal aan de oostzijde.

De bouw van deze stationshal zelf liep grote vertraging op door een mislukte aanbesteding. De constructie voor deze hal was door UNStudio ontworpen in beton, is gerealiseerd in 120 unieke staalelementen, omdat de constructie te zwaar en te duur werd.

Alle verkeersstromen komen samen in deze OV terminal die wordt gesteund door een getordeerde kolom, de twist. UNStudio liet zich door de Klein fles, een 3 dimensionaal figuur zonder duidelijke binnen-en buitenkant.

Het project heeft de Arnhemse Schreudersprijs 2005 gewonnen voor innovatief, meervoudig ondergronds ruimtegebruik. De perronkappen met voetgangersbrug won de Nationale Staalprijs 2012 in de categorie Utiliteitsbouw. In 2015 won het project de Betonprijs in de categorie Utiliteitsbouw.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook