> > Bouwwerk: Woongebouw De Peperklip

Woongebouw De Peperklip

Locatie:

Rosestraat, Feijenoord, Rotterdam

Coördinaten:

51°54'31'' N, 4°30'14'' O

Architect(en):

Carel Weeber

Architectenbureau('s):

HWST Architecten

Start ontwerp - Oplevering:

1979 - 1982

Typologie:

Wonen - appartementengebouwen

Opdrachtgever:

Gemeentelijk Woningbedrijf Rotterdam

Hoofdaannemer:

Van der Vorm

Bouwkosten:

45 miljoen euro

Literatuur:

Wonen TABK - 1983-24

Dit woongebouw met 549 woningen is bijna 500 meter lang. De plattegrond is in de vorm van een paperclip ontworpen. Het gebouw ligt naast de spoorlijn van Rotterdam naar Dordrecht. Bij oplevering was de locatie geïsoleerd door de haven direct aan de andere zijde van het gebouw. Dit havengebied is herontwikkeld tot woongebied.

De ronde koppen zijn acht en zes verdiepingen hoog en bevatten maisonnettes met galerijontsluiting. Het lagere middendeel is vier lagen hoog en heeft een portiekontsluiting. Oorspronkelijk had het gebouw 7 onderdoorgangen naar het binnenterrein. Bij de renovatie in 1994 zijn enkele hiervan dichtgezet.

Het gebouw heeft een in het werk gestort betonskelet. De gevel bestaat uit geïsoleerde prefab betonelementen met daarop tegels in wit, grijs, rood, lichtblauw en okergeel. Deze panelen hebben in het midden een opening voor een raam of een balkon.

De appartementen hebben 2, 3, 4, of 5 kamers en zijn respectievelijk 35 m² (zgn. HAT-eenheden), 70 m², 90 m² of 115 m² (de maisonnettes) groot.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook