> > Bouwwerk: Bedieningsgebouw Oostersluis

Bedieningsgebouw Oostersluis

Locatie:

Oostersluisweg, Oosterparkwijk, Groningen

Coördinaten:

53°13'36.86'' N, 6°35'32'' O

Architect(en):

René van Zuuk

Architectenbureau('s):

René van Zuuk Architekten

Start ontwerp - Oplevering:

1995 - 1996

Typologie:

Infrastructuur - Overig

Opdrachtgever:

Provincie Groningen

Constructeur:

Advies- en Ingenieursbureau voor Bouwconstructies Van de Laar

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Kooi

Brutovloeroppervlak:

228 m²

Inhoud:

674 m³

Bouwkosten:

0,385 miljoen euro

Literatuur:

De Architect - 1996-2, Bouw Detail - 1997-6

De Oostersluis ligt tussen de Oosterparkwijk en een industrieterrein aan de oostrand van de stad.

Het gebouw heeft een plattegrondvorm die bestaat uit een cirkel, waar een gedeelte van is afgesneden aan de zijde van de sluis. Aan de achterzijde steekt het eveneens ronde trappenhuis uit.

Het gebouw kon om technische reden niet direct naast de sluis gebouwd worden. Om toch een goed uitzicht te hebben op de sluis kraagt de controlekamer op de tweede verdieping uit. Op de begane grond zitten de technische ruimtes. Op de eerste verdieping is er een vergaderruimte en kamer voor de sluiswachter. De eerste en tweede verdieping worden ontsloten via een bordestrap aan de achterzijde.

Het dak heeft een opvallende vorm met allerlei gekromde vlakken. Het dak en het trappenhuis zijn in het materiaal zink uitgevoerd. De overige delen van de gevels zijn met plaatmateriaal en stucwerk afgewerkt.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook