> > Bouwwerk: Uitbreiding Stedelijk Museum

Uitbreiding Stedelijk Museum

Locatie:

Museumplein 10, Museumplein, Amsterdam

Coördinaten:

52°21'27.76 (N), 4°52'48.01 (O)

Architect(en):

Mels Crouwel

Architectenbureau('s):

Benthem Crouwel Architekten

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2012

Typologie:

Cultuur - Musea

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam

Constructeur:

Arup

Hoofdaannemer:

Midreth, VolkerWessels

Brutovloeroppervlak:

12.000 m²

Bouwkosten:

127 miljoen euro

Literatuur:

Why Is This Museum Shaped Like a Tub?, Michael Kimmelman, New York Times, 24-12-2012, Architectuur in Nederland, Jaarboek 2012/13, National Geographic Benelux, oktober 2012

Na 10 plannen voor uitbreiding van onder andere de Amerikanen Venturi Scott Brown and Associates en de Portugees Alvaro Siza werd uiteindelijk dit ontwerp van Benthem Crouwel gekozen en gerealiseerd.

Het gebouw vormt de nieuwe entree van het museum. Met de uitbreiding is het expositieoppervlak verdubbeld. Het programma bestaat uit twee grote zalen, 1 in de "Badkuip" op de eerste verdieping en 1 onder het nieuwe plein. De Badkuip vormt tevens de luifel voor de entree.

De 3.000 m² tellende gevel van de badkuip is opgebouwd uit 185 panelen en 1.800 verbindingspunten op een stalen achterconstructie die een naadloos glasvezelversterkt composiet geheel vormen. De panelen zijn opgebouwd uit composiet met koolstof- en aramidevezels en in de kern isolatiemateriaal. Voordelen zijn het lichte gewicht en de sterkte, vijf keer sterker dan staal. De uitzettingscoëfficiënt van het geheel is bijzonder laag, 1 millimeter per 100 meter bij 1 graad temperatuurstijging. Dit is te danken aan de eigenschap van de aramidevezels die krimpen bij temperatuurstijging.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook