> > Bouwwerk: Theepaviljoen De Posbank

Theepaviljoen De Posbank

Locatie:

Beekhuizenseweg 1, Nationaal Park Veluwezoom, Rheden

Coördinaten:

52°01'46'' N, 6°01'19'' O

Architect(en):

Bjarne Mastenbroek

Architectenbureau('s):

De Architectengroep

Start ontwerp - Oplevering:

1997 - 2002

Typologie:

Horeca - Café`s en Restaurants

Opdrachtgever:

Vereniging Natuurmonumenten

Constructeur:

ABT Velp

Hoofdaannemer:

BAM

Brutovloeroppervlak:

735 m²

Inhoud:

2.800 m³

Bouwkosten:

1,6 miljoen euro

Literatuur:

De Volkskrant - 15-6-2002, De Volkskrant - 27-2-2003, De Architect - 2003-4, Architectuur in Nederland, Jaarboek 2002-2003

Het Theehuis De Posbank is op de locatie van een voormalig pannenkoekenrestaurant gebouwd. Architect Mastenbroek verwijst met zijn ontwerp dat bestaat uit een omhooggedrukte spiraal naar de ontstaansgeschiedenis van dit heuvelrijke gebied, dat werd gevormd in de ijstijd.

Het gebouw valt op door de grote overstekken tot 14 meter en wordt gevormd door een spiraalvormige ruimte rond een patio. De ruimte eindigt een verdieping hoger, boven de entree. Bijzonder is ook de vakwerkconstructie van staal en boomstammen, die deze overstekken moet opvangen. De staaldraden nemen de trekkracht op en de boomstammen de drukkracht. Er zijn 48 eiken in het gebouw verwerkt.

Binnen wordt de entree gemarkeerd door een rotsvormig volume met daarin een trap met doorsteek naar de eerste verdieping. Via een luie trap is het souterrain te bereiken met toiletten en, achter een raam, de keuken.

Het gebouw verbruikt 40 procent minder energie dan vergelijkbare traditionele gebouwen. Het gebouw heeft een grasdak. Op dit dak zijn zonnepanelen geplaatst.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook