> > Bouwwerk: Naturalis

Naturalis

Locatie:

Darwinstraat 2, Bio Science Park, Leiden

Coördinaten:

52° 9'52.57"N, 4°28'22.76"O

Architect(en):

Fons Verheijen

Architectenbureau('s):

VVKH Architecten

Start ontwerp - Oplevering:

1991 - 1996

Typologie:

Cultuur - Musea

Opdrachtgever:

Rijksgebouwendienst; Mabon

Hoofdaannemer:

HBM

Brutovloeroppervlak:

25.000 m²

Literatuur:

Architectuur en Bouwen - 1997-5;

Het gebouw meet ruim 40 bij 40 meter en heeft een toren met depotruimten van 62 meter. De belangrijkste programma-onderdelen zijn tentoonstellingsruimten, laboratoria, kantoorruimte, een bibliotheek, een restaurant, een filmzaal en een auditorium.

Het gebouw is via een loopbrug verbonden met het 17e eeuwse Pesthuis aan de andere zijde van de Darwinweg. Hier bevindt zich de hoofdentree voor het publiek.

Wat opvalt zijn de verschillende materialen voor de gevels: zink, stucwerk, keramische tegels en glas. Een deel van de gevel aan de Plesmanweg is voorzien van 1.200 stalen staafjes waarop reclame kan worden bevestigd.

Neutelings Riedijk architecten heeft een uitbreiding voor Naturalis ontworpen. Hierbij wordt de organisatie van het pand omgedraaid. Aan de achterzijde komt een uitbreiding met hoofdentree en de museumruimten. Het bestaande gebouw wordt depot. Tegen deze uitbreiding heeft de architect van het bestaande gebouw, Verheijen, een rechtszaak aangespannen, die door hem gewonnen is. Deze zaak is geschikt en de uitbreiding en de uitbreiding gaat door. Eind 2018 moet deze uitbreiding gereed zijn met daarin een centrale plaats voor de in de VS opgegraven Tyrannosaurus rex.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook