> > Bouwwerk: Hedge House

Hedge House

Locatie:

Kasteel Wijlreweg 1, Wijlre

Coördinaten:

50°49'48.73'' N,5°53'30.379'' O

Architect(en):

Wiel Arets

Architectenbureau('s):

Wiel Arets Architects & Associates

Start ontwerp - Oplevering:

1998 - 2001

Typologie:

Cultuur - Musea

Opdrachtgever:

Jo en Marlies Eyck

Constructeur:

Palte

Hoofdaannemer:

Aannemersbedrijf Xhonneux

Brutovloeroppervlak:

560 m²

Literatuur:

NRC 26-10-2001

Dit paviljoen in de tuin van het 17e eeuwse kasteeltje Wijlre biedt onderdak aan de hedendaagse kunstcollectie van de bewoners. Het gebouw is ook orangerie, berging en kippenhok, functies die eerder in vervallen gebouwtjes op het terrein van het kasteel waren ondergebracht. Het Hedge House is gerealiseerd in in het werk gestort beton en heeft verdiepingshoge glazen puien en een licht hellend dak. Het gebouw ligt voor de helft onder het maaiveld. De onderste laag is, behalve via een trap in het gebouw, ook bereikbaar via een hellingbaan die als een bliksemschicht door het gazon van de kasteeltuin snijdt. De entreepoort ook door Arets ontworpen. Het gebouw is inmiddels openbaar toegankelijk en een dependance van het Bonnefanten Museum. Het gebouw dankt zijn naam Hedge House aan de vele hagen van de kasteeltuin waar het tussen ligt.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2019 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook