> > Bouwwerk: EPO

EPO

Locatie:

Patentlaan 2, Plaspoelpolder, Rijswijk

Coördinaten:

52°02'25.8"(N), 4°20'18.3"(O)

Architect(en):

Jean Nouvel, Diederik Dam

Architectenbureau('s):

Ateliers Jean Nouvel, Dam & Partners Architecten

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2019

Typologie:

Kantoren

Opdrachtgever:

European Patent Office

Constructeur:

Zonneveld Ingenieurs

Hoofdaannemer:

TBI

Brutovloeroppervlak:

85.000 m²

Bouwkosten:

205 miljoen euro

Literatuur:

Innovative, the making of EPO, 2019 / De Volkskrant 9-7-2019, Kirsten Hannema

Na eerdere plannen met grote internationale ontwerpcompetities die gewonnen werden door Roodbeen & Neutelings voor een locatie in Leidschendam (1989) en de Belgische architect Xaveer de Geyter in Rijswijk (2004) werd uiteindelijk na een derde competitie dit gebouw gerealiseerd.

Voor het Europese patentbureau EPO ontwierpen Nouvel en Dam een smalle monumentale hoogbouwschijf die geplaatst is in een vijver. Het grootschalige gebouw van 107 meter hoog, 150 meter lang en 25 meter diep staat aan de snelweg A4 op het bedrijventerrein Plaspoelpolder te Rijswijk. Het gebouw heeft 26 verdiepingen en 1.750 werkplekken. De hoofddraagconstructie is gerealiseerd in staal. Met zijn glazen schermen doet het gebouw denken aan het eerder door Nouvel ontworpen gebouw voor Fondation Catier in Parijs (1994). De glazen schermen staan voor de langsgevels van de hoogbouw, het eigenlijke gebouw is slechts 12, 6 meter diep. In de tussenruimte hangen bakken met planten. Op de bovenste verdieping van de hoogbouw is een groot dakterras onder een pergola met PV-cellen. Onderdeel van het complex is The Hinge een laag gebouw dat een oud bouwdeel uit 2002 via een verdiepte gang, voorzien van glazen dak, met de nieuwbouw verbindt.

Meer foto\'s van dit project op Architectuurbeeldbank.nl

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2019 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook