> > Bouwwerk: De Nederlanden van 1845

De Nederlanden van 1845

Locatie:

Groenhovenstraat 2, Clingendael, Den Haag

Coördinaten:

52°5'38'' N, 4°18'36'' O

Architect(en):

Hendrik Petrus Berlage, Willem Marinus Dudok

Start ontwerp - Oplevering:

1921 - 1927

Typologie:

Kantoren

Opdrachtgever:

Verzekerings Maatschappij De Nederlanden van 1845

Brutovloeroppervlak:

18.000 m²

De gevel van dit kantoorgebouw voor De Nederlanden van 1845 bestaat uit een betonstructuur ingevuld met rode baksteen. De open kantoorvloer in het gebouw werd destijds gezien als modern. In het gebouw zijn invloeden van Frank Lloyd Wright en Louis Sullivan zichtbaar. Ook modern is dat het gebouw een parkeergarage heeft.

Bij oplevering van het gebouw stond het vrij van de omliggende bebouwing. Door uitbreidingen in de jaren dertig en 1954 sluit het gebouw nu aan op naastgelegen woningen. De uitbreiding van 1954 werd ontworpen door Dudok in de stijl van Berlage en omvatte een extra verdieping op het gebouw en een uitbreiding aan de Raamweg.

In de jaren negentig vertrok verzekeraar Nationale Nederlanden naar de Haagse Poort. Daarna werd het kantoor 10 jaar gebruikt door een telecombedrijf. Sindsdien staat het gebouw leeg.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook