> > MVRDV wint NAi Prijs

MVRDV wint NAi Prijs

13-12-2002 - De woningen op het Hageneiland in Ypenburg zijn verkozen tot het beste project in Nederland van een architect onder de veertig jaar. Daarmee wint het architectenbureau MVRDV te Rotterdam de prestigieuze NAi Prijs 2002.

Het bureau nam het op tegen vier andere jonge architecten, die tevens in mei werden genomineerd voor de prijs. Het winnende project wordt op dit moment met de andere vier genomineerde projecten tentoongesteld in de entreehal van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Deze is tot 16 februari 2003 te bezichtigen. De andere vier genomineerde projecten waren de Parasite LP2, Rotterdam (Korteknie Stuhlmacher Architecten), Pilot winkel voor Mandarina Duck, Parijs (NL Architects), Tentoonstellingspaviljoen "De Verbeelding", Zeewolde. René van Zuuk Architecten en de Tijdelijke fietsenstalling Amsterdam Centraal Station (VMX Architects).

MVRDV presenteert met het winnende project een wijk met zeer archetypische huizen, waarbij alleen de bekleding verschilt: houten shingles, zink, hout en diverse kleuren aardewerk. Tussen de woonhuizen bevinden zich woonpaden, waar kinderen kunnen spelen. Openbare wegen bevinden zich hierbuiten. Het ontwerp voegt toe dat de stedenbouwkundige plattegrond zeer ingenieus is ontworpen. MVRDV toont met de woningen op het Hageneiland te Ypenburg hoe met vele beperkingen variëteit kan worden ingebracht. Deze ontstaat doordat de wijk waar de woningen zijn gebouwd is opgedeeld in verschillende kavels die niet op één lijn liggen. Zo wordt er een dorpsachtige wijk gecreëerd.

De jury concludeerde dat de prijs moest gaan naar het ontwerp dat het beste reageert op de situatie die er nu in Nederland heerst. MVRDV toont met de woningen op het Hageneiland te Ypenburg een prototype van de Nederlandse woning en geeft een afspiegeling van de Nederlandse woningbouwtraditie. MVRDV heeft een statement gemaakt door een reactie te leveren op uniformiteit. Alle juryleden zijn het erover eens dat het stedenbouwkundige plan het meest interessant is aan het ontwerp. De jury noemt het "Een zeer elegante reactie op uniformiteit door het principe van dwaling en variatie". Ingenieus, eenvoudig, en daardoor elegant. Ook de afwerking van de bekleding en de detaillering werd door vrijwel iedereen als zeer 'sophisticated' ervaren.

Het doel van de prijs is het structureel verwerven van archieven van recente architectonische hoogtepunten van jonge Nederlandse architecten. De ontwerpen van de vijf genomineerde projecten worden opgenomen in de collectie van het NAi. In 2004 zal de tweede editie van de NAi Prijs volgen op de eerste editie.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook