> > Hans Goverde wint aanbesteding stadskantoor Venlo

Hans Goverde wint aanbesteding stadskantoor Venlo

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-07-2009 - Hans Goverde van Kraaijvanger Urbis is vorige week gekozen als architect voor het nieuwe stadskantoor in Venlo. Overige deelnemers aan deze Europese aanbesteding waren: de Architecten Cie, Jo Coenen & Co, Mecanoo en Meyer en Van Schooten Architecten. Kenmerkend voor de opgave zijn de hoge duurzaamheidsambities van de gemeente Venlo. Zij is de eerste regio ter wereld die de principies van cradle to cradle volledig in de praktijk wil brengen.

Dit heeft tot een bijzonder proces geleid en een visie die een inspirerende werkomgeving met duurzame innovatie combineert om uiteindelijk met de gemeente Venlo een bijzonder gebouw te realiseren. Een selectie van de gebruikte duurzame strategieën: het gebouw zuivert de zwaar vervuilde lucht van de naastliggende weg en wordt gekoeld door de Maas en de onderliggende parkeergarage. Het kantoor en de kassen genereren warmte voor de woningen. Regenwater wordt gebruikt en weer gezuiverd alvorens het de Maas in stroomt. De constructie bestaat grotendeels uit hout.

Daarnaast ligt de nadruk op realisering van een gezonde werkomgeving. Er is een grote diversiteit aan individueel aanpasbare werkplekken. Daglicht wordt zo diep mogelijk het gebouw in gehaald. In de uitwerking van de visie zal er grote aandacht worden besteed aan de werkprocessen, materiaalkeuze, detaillering en bouwproces.

De opgave bestaat onder andere uit een het stadskantoor van ongeveer 15.000 m2 en de onderliggende parkeergarage voor 450 auto's, gesitueerd in het nieuw te realiseren stadsdeel Maaswaard in Venlo. Maaswaard ligt aan de oost-oever van de Maas en zal een stedelijk gebied vormen. Deze bestaat uit een mix van wonen en werken, industrieel erfgoed en nieuwbouw. Het stadskantoor, gekoppeld aan 70 woningen en commercieel verhuurbare ruimte, zal het gezicht naar de stad vormen van dit nieuwe stadsdeel.

Kraaijvanger Urbis heeft een fundamenteel vernieuwend ontwerpproces vormgegeven. Om samen met de gemeente Venlo haar ambities waar te maken heeft Kraaijvanger Urbis een team samengesteld van specialisten en lokale partners op het gebied van duurzaamheid. Integraal ontwerpen is hierbij naar een hoger plan getild. Het brengt publiek, bestuur en vooruitgang samen. Deze gedurfde aanpak werd door de jury beloond. De geplande oplevering is in 2013.

De visie voor het stadskantoor is ontwikkeld door Hans Goverde, Vincent van der Meulen, Christian Müller Architects, Annemiek Bleumink, Hiroko Kawakami, Simone Pinkse, Daniela Schelle, Deerns, ABT, Search BV, Océ, Ahrend, Van Gansewinkel en Holz 100.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook