> > Postel architect Stadhuis Vlaardingen

Postel architect Stadhuis Vlaardingen

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-10-2009 - Architectenbureau Kraaijvanger Urbis uit Rotterdam krijgt de opdracht voor het ontwerpen van het nieuwe stadhuis in Vlaardingen. Wethouder Hans Versluijs van ruimtelijke ontwikkeling maakte dat woensdagavond 30 september 2009 in de Stadsgehoorzaal in Vlaardingen bekend. Kraaijvanger Urbis was met architectenbureau Cepezed en architecten Van Mourik doorgedrongen tot de laatste ronde van de Europese aanbesteding architect- en ontwerpselectie nieuw stadhuis Vlaardingen. Het ontwerp wordt in het juryrapport omschreven als klassiek tijdloos en ingetogen chique. Het past binnen het beschikbaar gestelde bouwbudget van 25 miljoen euro. Het stadhuis moet in 2014 klaar zijn. De drie ontwerpen zijn getoetst aan het Programma van Eisen door onafhankelijke externe adviseurs.

Het ontwerp van Kraaijvanger Urbis voor het Stadhuis van Vlaardingen.

Het nieuwe stadhuis komt op de plek van het huidige stadskantoor op het Westnieuwland. De nieuwbouw wordt verbonden met het historische bestuurscentrum, het 'oude' stadhuis uit 1580. Het ontwerp heeft volgens de jury een natuurlijke aansluiting met verleden, heden en toekomst. Kraaijvanger Urbis heeft het ambitieuze Programma van Eisen knap vertaald in ruimtelijke indelingen en verbindingen. Het ontwerp voldoet aan de gestelde eisen van duurzaamheid en functionaliteit. De jury spreekt van een uitdagend atrium als verbinding tussen het stadhuis en het bestuurscentrum, ruim, transparant met een waardige uitstraling.

Er zijn twee raadplegingen gehouden, één onder de bevolking en één onder de medewerkers van de gemeente. Twee onafhankelijke adviseurs hebben de drie ontwerpvoorstellen doorgemeten op het Programma van Eisen en op de bouwkostenraming inclusief een risicoanalyse van het ontwerp. De jury heeft haar oordeel gevormd met inachtneming van die uitkomsten. Vastgesteld is dat de opkomst bij de raadplegingen niet groot is geweest, 348 inwoners en 150 medewerkers. Uit de raadplegingen bleek dat geen van de ontwerpen op grote weerstand stuitte, waarbij in beide raadplegingen een lichte voorkeur voor architecten van Mourik bleek. Uit de toetsing van het Programma van eisen kwam eenzelfde beeld naar voren. Deze uitkomsten bevestigden voor de jury de eigen waarneming dat de drie bureaus opereren binnen de gestelde bandbreedte. De jury heeft de raadplegingen en adviezen meegenomen.

Het ontwerp van Kraaijvanger Urbis is tijdloos en flexibel en in dat opzicht ook duurzaam. De stedenbouwkundige inpassing sluit heel goed aan op de wens het stadhuis als nieuw en actief publiekscentrum gestalte te geven. Met dit ontwerp wordt een natuurlijke aansluiting gerealiseerd tussen de kerk, het bestuurscentrum en het stadhuis. Een krachtige combinatie als basis voor een verder herstel van het stedelijk weefsel. De jury heeft zo een eigen afweging op inhoud gemaakt en is unaniem tot dit besluit gekomen.

De jury was samengesteld uit burgemeester Tjerk Bruinsma, wethouder Hans Versluijs, gemeentesecretaris Cees Kruyt en twee onafhankelijke deskundigen, Mick Eekhout, architect/hoogleraar en Gerard Frishert architect/stedenbouwkundige. Onafhankelijk juryvoorzitter was Huub de Graaff, jurist, Raad van Advies KOW stedenbouw en Architectuur.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook