> > BNA Kubus voor architectenbureau cepezed

BNA Kubus voor architectenbureau cepezed

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-07-2008 - De prestigieuze architectuurprijs de BNA Kubus wordt dit jaar toegekend aan architectenbureau cepezed voor het gehele oeuvre. De jury roemt het excellente vakmanschap en de consistente kwaliteit van het oeuvre. Hoewel cepezed bekend staat als een innovatief en technisch uiterst kundig bureau, wil de jury met deze prijs vooral benadrukken dat deze vaardigheden niet op zichzelf staan, maar altijd worden ingezet voor een hoogwaardige architectonische kwaliteit.

Werk van architectenbureau cepezed. Vlnr. Westraven te Utrecht, het Textielmuseum in Tilburg en het kantoor van cepezed in Delft.

De BNA Kubusjury 2008 was binnen de gestelde opdracht, een oeuvreprijs toe te kennen voor de bijzondere bijdrage aan de Nederlandse architectuur, overtuigd en unaniem van mening dat de Kubus toekomt aan architectenbureau cepezed. Het bureau roept vooral bewondering op vanwege de moderne invulling die het geeft aan het begrip "bouwmeester". Het werkt integraal aan de bouwopgave en maakt geen onderscheid tussen bouwen en architectuur. Door die werkwijze heeft cepezed enorme kennis en kundigheid ontwikkeld ten aanzien van de organisatie van het bouwproces, innovatie en ontwikkeling van bouwcomponenten, en technische knowhow.

Deze grote beheersing van het vak staat echter altijd in dienst van de architectonische kwaliteit. In een periode waarin sommige architecten zich zorgen maken over de positie in het bouwproces, kan cepezed volgens de jury als voorbeeld dienen voor een even alternatieve als traditionele weg: het vak in heel zijn breedte tot in de puntjes beheersen. Minimaal materiaalgebruik wordt gekoppeld aan een efficiƫnte uitvoering. Hergebruik en duurzaamheid zijn voor het bureau al heel lang vanzelfsprekende onderdelen van de bouwopgave en hebben geleid tot inspirerende voorbeelden.

Het meest recente werk van cepezed, zoals de renovatie en de uitbreiding van het kantoorgebouw Westraven voor Rijkswaterstaat in Utrecht en de uitbreiding van het Textielmuseum in Tilburg, roept bewondering op door de consistente subtiliteit en lichtheid en de soms ijle, zinnelijke beheersing van ruimte en licht. Partners van architectenbureau cepezed zijn Jan Pesman, Michiel Cohen en Ronald Schleurholts.

De BNA Kubusjury bestond dit jaar uit Jan van Dijk, Hubert-Jan Henket, Ton Venhoeven, Marlies Rohmer, Edwin Oostmeijer en Piet Vollaard. De BNA Kubus is de hoogste onderscheiding van de BNA die wordt toegekend voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland. De BNA Kubus wordt sinds 1965 jaarlijks uitgereikt en werd eerder onder meer toegekend aan de architecten Herman Hertzberger, Wim Quist, Jo Coenen, Benthem & Crouwel, Koen van Velsen, Aldo en Hannie van Eyck, Hubert-Jan Henket en Wessel de Jonge, Wiel Arets en Frits van Dongen. Vorig jaar nam OMA de BNA Kubus in ontvangst. De uitreiking van de BNA Kubus vindt eind 2008 plaats.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook