> > Van Swieten winnaar prijsvraag Waterproef

Van Swieten winnaar prijsvraag Waterproef

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

06-07-2008 - Peter van Swieten van architectenburo SwietenLau heeft op 3 juli de ideeënprijsvraag Waterproef gewonnen. Zijn ontwerp "Watertoren op nieuwe voet verder" was volgens de jury de beste van de 59 inzendingen voor een nieuwe functie en bijpassend ontwerp voor de Leidse watertoren.

Boven het ontwerp "watertoren op nieuwe voet verder" (beeld: SwietenLau architecten), onder een foto met wethouder Pieter van Woensel, architecten Peter van Swieten en Stephen Hoornweg met het winnende ontwerp (foto: RAP Architectuurcentrum).

Wethouder Pieter van Woensel overhandigde de winnaar een cheque van 3000 euro tijdens een feestelijke prijsuitreiking in RAP Architectuurcentrum.

Het doel van de prijsvraag Waterproef was om ideeën te verzamelen voor een nieuwe bestemming voor het markante rijksmonument. Uitgangspunt is dat de twaalfkantige watertoren in de toekomst toegankelijk is voor het publiek. De jury onder leiding van Paul Meurs (Hoogleraar restauratie aan de TU Delft) wees het ontwerp "Watertoren op nieuwe voet verder" unaniem aan als winnaar van de prijsvraag Waterproef. "We hebben waardering voor de wijze waarop het ontwerp de toren een nieuwe monumentale waarde geeft. We zochten naar een ontwerp met een intelligente oplossing voor een sprankelend baken in de stad en Peter van Swieten is daar met zijn ontwerp in geslaagd."

Peter van Swieten: "Het betonskelet is het meest essentiële en unieke monumentale onderdeel van de Leidse watertoren. Dit skelet is behouden en wordt zelfs nog verder versterkt door de metselwerkvlakken transparant te maken en voor een deel zelfs geheel te verwijderen. In onze aanpak worden de dichte metselwerk vullingen getransformeerd tot baksteengordijnen waardoor daglicht binnenkomt en uitzicht wordt gecreëerd. 's Avonds transformeert de toren in een stralend baken van licht. Het ontwerp bevat een nieuwe begane grond ruimte rond de toren waarvan het begroeide dak aansluit op de opgang naar de brug. Deze voet vormt de entree tot de toren met horeca maar herbergt ook voorzieningen, als toiletten en opslag, die anders de ruimte in de toren aantasten."

Tijdens een feestelijke prijsuitreiking in RAP Architectuurcentrum op donderdagavond 3 juli werden de eerste drie prijzen en drie eervolle vermeldingen bekend gemaakt. Alain-Celest de Buck won met het ontwerp "Waterview: What a view" de tweede prijs en ontving 2000 euro, Pieter Figdor van Public Domain Architecten met het ontwerp "Steil&Diep" de derde prijs en 1000 euro. Eervolle vermeldingen gingen naar Chris Collaris, Serge Schoemaker en Ferry Raedts & Hans Kalkhoven van Studio Leon Thier.

De jury van de architectuurprijsvraag Waterproef hoopt dat de gemeente Leiden de ontwerpen van de eerste twee prijswinnaars laat uitwerken tot een realiseerbaar plan. Mocht de gemeente een openbare verkoopprocedure starten, dan moet volgens de jury daarbij de monumentale waarde van het pand en de verwerking daarvan in de nieuwe bestemming voorop staan.

Van 8 augustus tot en met 12 oktober staan de 59 inzendingen van de architectuurprijsvraag Waterproef tentoongesteld in RAP Architectuurcentrum, Nieuwstraat 33 in Leiden. Dan zal ook een film getoond worden over de watertoren en de prijsvraag Waterproef.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook