> > Sint Ignatiusgymnasium in Amsterdam van LEVS

Sint Ignatiusgymnasium in Amsterdam van LEVS

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

25-11-2009 - Op 26 november start de bouw van de uitbreiding en renovatie van het Sint Ignatiusgymnasium in Amsterdam, een ontwerp van LEVS architecten. De feestelijke handeling wordt verricht door Egbert de Vries, Stadsdeelvoorzitter van Oud-Zuid.

Een vogelvlucht met de gehele school, een beeld van het binnenhof tussen oud- en nieuwbouw en de entreehal. Beeld door LEVS architecten.

Al meer dan 100 jaar bereidt het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam-Zuid scholieren voor op hun toekomst. De laatste jaren gebeurde dat in een te klein en verwaarloosd schoolgebouw aan de Jan van Eijckstraat en een verderop in de wijk gelegen dependance. LEVS architecten heeft een plan ontworpen waarbij het markante gebouw uit de jaren 50 behouden blijft en wordt uitgebreid met een "eigenwijs tweelingbroertje" dat aansluit op de architectuurstijl Amsterdamse School uit de omgeving.

Scholen krijgen steeds meer een centrale rol in de samenleving. Niet alleen als opleiding voor toekomstige volwassenen maar ook als middelpunt van de buurt waar jonge mensen opgroeien en bijdragen aan de identiteit van de stad. En dat is goed, vindt LEVS: “In plaats van scholen te associëren met overlast als lawaai of hangjongeren, zien wij ze als het kloppend hart van de wijk.”

Bij de renovatie en nieuwbouw van het St. Ignatiusgymnasium is dan ook bewust niet uitgeweken naar een buitenwijk met meer ruimte voor een groot gebouw. Jurriaan van Stigt van LEVS architecten: “We hebben net zo lang gepuzzeld tot alle voorzieningen voor 750 leerlingen op de oorspronkelijk locatie in Amsterdam-Zuid pasten, zodat de dependance elders in de wijk kan worden opgeheven.” Om dat mogelijk te maken duikt de nieuwbouw maarliefst 8 meter diep de grond in voor muzieklokalen en een spectaculaire gymzaal.

Bovengronds is het nieuwe gebouw niet groter dan het originele jaren 50-gebouw en stelt zich bescheiden op, als ware het zijn eigenzinnige tweelingbroertje. De architectuur van het nieuwe gebouw sluit meer aan bij de stijl van de Amsterdamse School in de omgeving dan de bijgebouwen die ervoor wijken. De lange gangen met eindeloze rijen lokalen zijn daarin verleden tijd. Het nieuwe leren gebeurt in flexibele ruimtes die met glazen schuifdeuren groter of kleiner kunnen worden gemaakt. Die flexibiliteit biedt een voorsprong op de toekomst: het nieuwe Ignatius laat zich niet makkelijk inhalen door de razendsnelle ontwikkelingen in het onderwijs

Het nieuwe Ignatius wordt een uitzonderlijk duurzaam gebouw en is ook daarmee een school van de toekomst Zo zorgt een ondergrondse warmte-koude opslag voor veel meer comfort en gezond binnenklimaat terwijl het energiegebruik is teruggebracht tot een helft van voorheen.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook