> > Winnaars World Sustainability Center Afsluitdijk

Winnaars World Sustainability Center Afsluitdijk

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-11-2009 - KOW en Kraaijvanger Urbis zijn de winnaars voor de internationale openbare ideeënprijsvraag voor het 'World Sustainability Centre Afsluitdijk'. De Stichting Duurzaamheidscentrum heeft samen met TU Delft en het Cartesius Instituut het initiatief genomen tot het uitschrijven van deze ideeënprijsvraag voor het 'World Sustainability Centre Afsluitdijk'. Dit ter voorbereiding op de besluitvorming van het kabinet eind 2010 over de toekomst van de Afsluitdijk.

Boven het plan Changing Perspectives van Kraaijvanger Urbis, onder Bilinear van KOW.

Het plan van KOW maakt gebruik van de noodzakelijke verhoging van de Afsluitdijk. Die schept ruimte voor een langgerekt bezoekerscentrum dat diverse programma's in zich op kan nemen. Zo kan het anticiperen op de actualiteit van duurzame ontwikkelingen. Het duurzaamheidscentrum wordt een lineair centrum en combineert energie, afval, waterzuivering, voedselproductie en mobiliteit aaneen tot een seriegeschakelde cyclus. Het centrum wordt zo een openluchtmuseum voor duurzaamheid en versterkt de identiteit van de plek.

Changing Perspectives van Kraaijvanger Urbis bestaat uit 5 losstaande paviljoens die zich kunnen verplaatsen over water. Het idee is dat het omringende landschap onderdeel is van de expositie in de paviljoens.

De derde prijs ging naar Soms Atoll van Radical Craft uit Los Angeles, de vierde naar Drive on Water van BLM architecten uit Enschede en de vijfde prijs ging naar ESMFA van KMK Architects uit Londen. Energy Dike van Open Systems uit Cambridge (VS) kreeg een eervolle vermelding.

De prijsuitreiking vond plaats op 27 november in de Ark, die is afgemeerd in Leeuwarden. Vooraf was er een kort programma, waarin onder meer de Commissaris van de Koningin van Fryslan, John Jorritsma, het belang van het World Sustainability Centre voor Fryslan heeft toegelicht. Margreeth de Boer, voorzitter van de jury, maakte de winnaars bekend en gaf een toelichting op het oordeel van de jury.

In 2010 worden de vier kansrijke visies voor de Afsluitdijk, die eerder opgesteld zijn door consortia, en twee referentiemodellen door Rijkswaterstaat verder uitgewerkt en onderbouwd met een milieueffectrapportage, een voortoets voor Natura 2000, een Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) en een financiële onderbouwing. Na de zomer verwachtt Rijkswaterstaat een voorstel te kunnen doen met een voorkeursvariant. Deze wordt eind 2010 voorgelegd aan het kabinet.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook