> > Presentatie plannen Homeruskwartier Oost

Presentatie plannen Homeruskwartier Oost

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-12-2009 - Drie ontwikkelaars zijn gekozen om in Homeruskwartier Oost te Almere plannen voor "medeopdrachtgevers" te ontwikkelen. In totaal gaat het om 277 nieuwe woningen. Op maandag 30 november presenteerden de partijen hun plannen, en gaven aan hoe zij de toekomstige bewoners bij de ontwikkeling betrekken.

Van boven naar beneden: luchtfoto van het gebied met het Homeruskwartier, het plan Stadgenoot - Ballast Nedam en het plan Heutink.

In februari van dit jaar zijn projectontwikkelaars via een openbare competitie opgeroepen om hun ideeën in te sturen voor vijf verschillende bouwvelden in Homeruskwartier Oost te Almere. In het plan moesten zij aangeven hoe de bewoners, als medeopdrachtgevers, intensief bij de ontwikkeling van hun eigen woning en wijk worden betrokken. De inzendingen zijn beoordeeld door een onafhankelijke commissie onder leiding van Sybilla Dekker, oud-minister van VROM. De commissie selecteerde drie partijen, die de ideeën uitwerken tot een concreet plan: Heutink met ‘Mijn eigen woonidee’, Witkamp met ‘De Onderlinghe’ en Stadgenoot en Ballast Nedam met ‘Goede Buren’.

Verantwoordelijk wethouder Adri Duivesteijn (Ruimtelijke Ordening en Wonen) ziet – ondanks de kredietcrisis – goede kansen voor het medeopdrachtgeverschap: “De crisis heeft ook een positieve kant. Het gaat in deze tijd niet zozeer om het aanbod, maar om de individuele vraag van de koper. In het Homeruskwartier wordt de kwaliteitsvraag van de koper centraal gesteld. Woningbouw komt zo heel dicht bij de mensen te staan, en zo hoort het ook. Mensen maken immers de stad.”

Karin Laglas, lid van de selectiecommissie, is zeer te spreken over de drie winnende inzendingen: “Het zijn stuk voor stuk gedegen visies met interessante elementen erin. Het is goed om te zien dat de ontwikkelende partijen bij het opstellen van hun stedenbouwkundige plannen al uitgebreid gebruik hebben gemaakt van potentiële medeopdrachtgevers.”

De competitie in Homeruskwartier Oost maakt deel uit van het grootschalige en unieke woningbouwprogramma ‘IkbouwmijnhuisinAlmere’. Alle 3000 woningen in het Homeruskwartier - in het nieuwe stadsdeel Almere Poort - worden door de bewoners zélf ontwikkeld en gebouwd. Een deel van de woningen wordt in medeopdrachtgeverschap gerealiseerd. Dit betekent dat de toekomstige bewoners een grote stem hebben in de vormgeving van hun woning, maar dat een corporatie of ontwikkelaar zorg draagt voor de daadwerkelijke ontwikkeling. Ook voor Homeruskwartier West is een competitie georganiseerd; inmiddels is de bouw van een aantal projecten hier gestart.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook