> > P + R Hooggelegen gewonnen door KCAP + JHK

P + R Hooggelegen gewonnen door KCAP + JHK

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

17-12-2009 - KCAP Architects&Planners en JHK Architecten hebben als team de Europese aanbesteding gewonnen voor de P+R Hooggelegen in Utrecht. Het project zal, in opdracht van de Gemeente Utrecht, worden gerealiseerd in twee fasen, elk bestaand uit een gebouw van 31.000 m² met elk 1.000 parkeerplaatsen. De oplevering van fase 1 is gepland in 2011, die van fase 2 tussen 2012 en 2015.

Van boven naar beneden een opengewerkte vogelvlucht, een blik op het complex vanaf de snelweg, de bushalte en een beeld van het binnenterrein. Beeld © KCAP/JHK.

De P+R zal een prominente plek krijgen aan de A2 Utrecht-Amsterdam, tussen Kantorenpark Papendorp en knooppunt Hooggelegen. De ontsluiting vindt plaats middels een nieuwe afrit van de A2 en een viaduct in aanbouw, dat het nieuwe gebied van Leidsche Rijn verbindt aan Utrecht.

Het ensemble vormt een landmark aan de snelweg. Opgetild boven maaiveld, steken de 9 en 7 verdiepingen hoge gebouwen uit boven het nieuwe viaduct en de geluidswal. De driehoekige vorm relateert aan de belangrijkste zichtlijnen en verankert de gebouwen in hun omgeving. De gevels bestaan uit lichtbrons en zilverachtige geanodiseerde aluminium lamellen. Door hun diagonale oriëntatie benadrukken zij het dynamische karakter van de gebouwen en ontstaat een spel in transparantie, afhankelijk van de kijkrichting van de waarnemer.

Op de tweede verdieping verbindt een overdekte looproute de twee gebouwen met elkaar, en vormt het de verbinding tussen de garage en de bushalte, de bezoeker leidend langs commerciële voorzieningen. De begane grond is in zijn geheel vrij gehouden voor de in- en uitritten, minibusjes, taxi’s en Kiss & Ride.

In het hart van beide parkeergarages openbaren zich grote open ruimten met bomen. De open gevels halen dit interieur naar buiten en maken het mogelijk het energieverbruik tot het minimum te beperken. Zo wordt op een duurzame manier optimaal gebruik gemaakt van daglicht en natuurlijke ventilatie is gegarandeerd.

„Ons concept voor de P+R Hooggelegen is flexibel en innovatief. Totdat de tweede bouwfase wordt opgeleverd, kan het eerste gebouw volkomen zelfstandig functioneren. Alle aspecten van het ontwerpconcept, de ontsluiting en de iconische werking, zijn ingebed in elk individueel gebouw,“ zegt Irma van Oort van KCAP. “De parkeergarage introduceert een nieuw organisatorisch parkeerconcept dat hoge efficiency garandeert,” verklaart Ad van Aert van JHK. „Wij denken hiermee een echte duurzame oplossing gevonden te hebben die flexibel kan inspringen op de dagelijkse pieken in het forensenverkeer.”

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook