> > Stultiens winnaar Bouw in Beeld prijs 2009

Stultiens winnaar Bouw in Beeld prijs 2009

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-06-2009 - De Nijmeegse fotografe Andrea Stultiens is uitgeroepen tot winnares van de Bouw in Beeld prijs 2009. Dit werd vanmiddag tijdens de opening van de tentoonstelling 'Bouw in Beeld prijs Gimme Shelter' in het Cobra Museum te Amstelveen bekend gemaakt. Zij ontving de hoofdprijs, een geldbedrag van 10.000 Euro, uit handen van Theo Bruijninckx, voorzitter RvB van hoofdsponsor Ballast Nedam. De Amsterdammer Maarten Tromp kreeg de dit jaar in het leven geroepen aanmoedigingsprijs, een geldbedrag van 2.000 Euro.

Fotografie van Andrea Stultiens en Maarten Tromp.

Stultiens (Roermond 1974) werd verkozen boven negen andere veelbelovende genomineerde fotografen. Haar invulling van het thema van 2009, Gimme Shelter, werd door de jury bij monde van voorzitter architect Pi de Bruin gekwalificeerd als "fris, ongepolijst, ongekaderd en zeer origineel, met een bijna letterlijke kijk op het thema". In de jury zaten naast Pi de Bruin de drie fotografen Rineke Dijkstra, Dana Lixenberg en Marcel van der Vlugt, en Ludger Derenthal, directeur van het Museum für Fotografie in Berlijn die tevens verbonden is aan de in het museum gevestigde Helmut Newton Foundation.

Andrea is voor de Bouw in Beeld prijs op zoek gegaan naar ouderwetse achtergrondschermen in Afrikaanse fotografiestudio's. Deze vallen in het Afrikaanse klimaat vaak erg uit de toon; een rij molens, een bebloemde alpenvallei of de Big Ben in Londen. Deze achtergronden bieden de geportretteerden een mogelijkheid te ontsnappen naar een andere, onbekende, wereld. Stultiens fotografeerde enkele van deze fotostudio's, voornamelijk in Oeganda, met onder meer een panoramacamera. Deze stelde haar in staat om het interieur over de volle 360 graden te presenteren. Ook achterhaalde en fotografeerde zij hoe de portretten die in zo'n studio zijn gemaakt vervolgens een plaats krijgen in het interieur van de klanten.

Over het werk van Maarten zei de jury: "vernieuwend, je krijgt het gevoel van de energie van de groep". De jury noemde Maarten zelf een "absoluut talent dat eenmaal 'uitgerijpt' bijtende beelden zal laten zien". Maarten heeft groepen in de openbare ruimte gefotografeerd. Hoe verhouden mensen zich ten opzichte van elkaar in verschillende groepen en omgevingen? Hoe trekken ze naar elkaar toe of zonderen ze zich juist af? De interactie of juist solitaire manier van bewegen of gedrag binnen een groep is wat Maarten heeft vastgelegd met zijn foto's.

De tentoonstelling met werk van Stultiens en Tromp en de 8 overige genomineerden is nog tot 19 juli te zien in het Cobra Museum te Amstelveen. Hierna zal de tentoonstelling te zien zijn in het AINSI te Maastricht (22 sept. tot en met 31 okt.) en het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (Studium Generale) van 11 nov. t/m 19 dec.

De Bouw in Beeld prijs is een initiatief van bouwbedrijf Ballast Nedam en wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Stichting Edgar Degas is sinds 2008 de drijvende kracht achter de prijs. De eerste editie, met als thema GebouwGezichten, werd gewonnen door Maarten van Schaik. De tweede editie in 2008 had als thema Mijn Ruimte, Mijn Plek, en werd gewonnen door Antoinette Nausikaä. De Bouw in Beeld prijs is de enige jaarlijks terugkerende Nederlandse fotografieprijs met een dergelijk hoog geldbedrag (10.000 euro) als prijs voor de winnaar.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook