> > Inbo wint tender Universiteit Utrecht

Inbo wint tender Universiteit Utrecht

12-11-2009 - Inbo uit Rotterdam heeft de tender voor GEO, de nieuwbouw voor de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit van Utrecht, gewonnen.

Met het ontwerp toont Inbo haar ambitie om een kwalitatief hoogwaardig gebouw neer te zetten met niet alleen veel aandacht voor architectuur, maar ook voor bruikbaarheid, haalbaarheid en maakbaarheid. Bovendien is het een duurzaam ontwerp: er komt een aansluiting op de centrale voor warmtekrachtkoppeling en warmte/koudeopslag. Zo moet een GreenCalc+ MiGscore van tenminste 216 haalbaar zijn.

Het gebouw vormt een ensemble met het bestaande gebouw van TNO en het GML-gebouw op het campusterrein De Uithof. Zowel functioneel als architectonisch zijn de gebouwen een drie-eenheid. Ze hebben een gemeenschappelijk entreegebied en maken gebruik van elkaars ruimten. Daarnaast maken gemeenschappelijke beeldkenmerken als horizontale geleding, een rustige uitstraling en een donkere tint de drie afzonderlijke gebouwen tot één geheel.

GEO vormt de kop van het ensemble en de entree van een cluster; een prominente plaats die vraagt om een extra accent in de architectuur. Karakteristiek is de robuuste gevel die doet denken aan een rotsformatie met horizontaal gelede banden in zwart beton en een toeslag van steensoorten. Om het gelaagde karakter te versterken, verschillen de banden in hoogte en dieptewerking. De verdiepte raamstroken die de borstweringen afwisselen, lijken te zijn gepolijst door de wind. Het exterieur van het pand sluit zo goed aan bij de gebruikers.

Ook het interieur is nauw verweven met de gebruikers. Zo wordt het kloppend hart gevormd door een gebouwhoge vitrinekast met een collectie van geologische artefacten en bodemmonsters. Verder is het gebouw kolomvrij dankzij de horizontale geleding, wat een flexibele indeling met open en gesloten werkplekken mogelijk maakt. De vide, centraal in het gebouw, zorgt voor een open karakter en stimuleert zo de communicatie en kennisuitwisseling tussen gebruikers. De hoofdtrap, tot slot, fungeert als verblijfsgebied; de brede treden nodigen uit om ze als tribune of expositieruimte te gebruiken. Zodoende draagt de trap ook bij aan communicatie en kennisuitwisseling.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook