> > Verbouwing City Theater in Amsterdam

Verbouwing City Theater in Amsterdam

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-01-2010 - Het City Theater in Amsterdam wordt momenteel verbouwd en gerestaureerd. Het gebouw (1934-1935) dat Jan Wils in samenwerking met O. Rosendahl ontwierp was bij oplevering de grootste bioscoop van Nederland.

Beelden, van boven naar beneden: een impressie van het nieuwe City Theater, een exploded view en de gevel.

Tussen grofweg het einde van Eerste Wereldoorlog en de crisistijd in de jaren '30 groeide het aantal bioscopen in Nederland explosief. De filmzaal vestigde zich in korte tijd als belangrijke plaats van het volksvermaak, naast traditionele centra van verstrooiing zoals de kermis en de dierentuin. De trend naar steeds groter en luxer culmineerde in het City Theater, dat op het moment van opening de grootste bioscoop van Nederland was.

De grond tussen de Korte Leidsedwarsstraat, het Kleine Gartmanpensioen en de Leidse Kruisstraat waarop het huidige City-complex staat, werd rond 1930 opgekocht door de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van Onroerende Goederen Hendrika Theodora met de bedoeling om er een reusachtige bioscoop te laten verrijzen. Voor het ontwerp werd Jan Duiker benaderd, die zijn sporen reeds had verdiend met het ontwerp van de Cineac-bioscoop in de Reguliersbreestraat.

Het plan van Duiker sneuvelde in een vergevorderd stadium. Het Haagse City-concern nam de grond over en vroeg Jan Wils voor het ontwerp van een bioscoop met honderd zitplaatsen meer dan Tuschinski. De tempel van het vermaak werd in het uitzonderlijk korte tijdsbestek van twee jaar gebouwd. Wils ordende de grote zaal met 1.800 rode fauteuils (1.076 in de zaal en 780 in op het balkon en in de loges) in de vorm van een halve maan en plaatste het geheel diagonaal in het gebouw. Imposant was de oorspronkelijke voorgevel, met grote horizontale en verticale stroken glas, voorzien van lichtbakken. Een stenen toren, geflankeerd door een cilindrisch projectiel van glas, gaf de gevel een weerbaar uiterlijk. Sommige collega's van Wils hekelden het gesloten, vestingachtige aanzien van bioscoop. Illustratief is de jammerklacht van Mart Stam, in zijn bespreking in De Groene Amsterdammer. 'Hebben de gevels, de onmetelijk hoge ramen en de lange lichtstrepen iets anders dan hun grootte om prat op te gaan? Is het niet een domme lege pathos?'

Momenteel wordt het City Theater heringericht tot een uitgaanscentrum met een casino in het souterrain, een restaurant/club op de begane grond en de eerste verdieping en vanaf de 2e verdieping een bioscoop met zeven zalen. De voorgevel, tijdens eerdere verbouwingen drastisch veranderd, wordt in oude staat teruggebracht.

Verantwoordelijk voor de renovatie is ontwikkelaar Epicurus in samenwerking met architectenbureau Rappange & partners. Het vernieuwde City Theater opent naar verwachting in begin 2010 de deuren.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook