> > "Het Rode Dorp" in Baarn beschermd dorpsgezicht

"Het Rode Dorp" in Baarn beschermd dorpsgezicht

25-01-2010 - "Het Rode Dorp", de historische Baarnse arbeiderswijk in de stijl van de Amsterdamse School, heeft de status van beschermd dorpsgezicht gekregen. Vandaag bezocht cultuurminister Ronald Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de wijk en onthulde een plaquette. Na "Het Rode Dorp" zal binnenkort ook de wijk "Prins Hendrikpark" aangewezen worden tot beschermd dorpsgezicht.

De status van beschermd dorpsgezicht betekent nationale erkenning van het bijzondere historische karakter van een gebied. Beschermde dorpsgezichten zijn vaak historische wijken die zich door hun schoonheid en cultuurhistorische waarde onderscheiden. Aanwijzing tot beschermd dorpsgezicht is bedoeld om bijzondere kenmerken van de structuur in een gebied te behouden. Dat wordt vastgelegd in bestemmingsplannen.

"Het Rode Dorp" in Baarn is een karakteristieke, begin twintigste-eeuwse arbeiderswijk, ontworpen volgens het stedenbouwkundig principe van de tuindorpen, en is van algemeen belang wegens bijzondere cultuurhistorische, stedenbouwkundige en architectuurhistorische waarden. De woningen en de stedenbouwkundige opzet van het complex zijn ontworpen door de architect A.M. van den Berg uit Hilversum en zijn vormgegeven in de stijl van de Amsterdamse School. De aanleg heeft het karakter van een tuindorp, waarbij de woningen zijn geplaatst rond op openbare, pleinvormige groene ruimten. Binnen Baarn vormt het stratenplan van "Het Rode Dorp" grotendeels een eigen eenheid.

Naast "Het Rode Dorp" zal binnenkort ook de wijk "Prins Hendrikpark" in Baarn aangewezen worden tot beschermd dorpsgezicht. Deze wijk kenmerkt zich door de fraaie historische villabouw in een bijzondere parkachtige omgeving. Door de nieuwe aanwijzingen telt de gemeente Baarn straks drie beschermde dorpsgezichten. Het eerste was het dorp Lage Vuursche, dat in de jaren zestig van de vorige eeuw deze status al heeft gekregen.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook