> > Poorten Chinatown Den Haag officieel geopend

Poorten Chinatown Den Haag officieel geopend

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-01-2010 - Onder begeleiding van Chinese trommelaars, leeuwendansers, vuurwerk en muziek openden gisteravond burgemeester Jozias van Aartsen en ambassadeur H.E. Zhuang Jun van China officieel de Chinese poorten in de Wagenstraat die de entree vormen tot het Haagse Chinatown. Ook Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken), Haagse wethouder Frits Huffnagel (Binnenstad en Citymarketing), Henk Kool (Economie) en vooraanstaand Chinees ondernemer Zhang Chunze waren bij de opening present.

De Chinese Poort aan de zijde van de Grote Markstraat. Beeld KOW.

De aanwezige wethouders zijn trots op de komst van de Chinese poorten. “De komst van de poorten accentueert de 100-jarige handelsrelatie die Den Haag en China hebben. En het zet aan tot een nog intensievere relatie in de toekomst. Den Haag is nu ook letterlijk voor Chinese bedrijven the Gateway to business in Europe”, aldus Henk Kool.

De Chinese poorten zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Chinese ondernemers, verenigd in de Stichting Chinatown. De Chinese architecte Momoko Cai van KOW en bouwbedrijf Shanghai Tayjuan Company zijn in de arm genomen voor het ontwerp en de bouw van de poorten.

Belangrijkste uitgangspunt voor de Chinese poorten is de authenticiteit. Om dit te kunnen waarborgen moeten het ontwerp en de toe te passen materialen van Chinese origine zijn. De gemeente Den Haag heeft KOW en BAM gevraagd om samen met hun Chinese relaties een besloten prijsvraag te organiseren, waarbij de winnaar niet alleen tekent voor het ontwerp maar de poorten ook zal realiseren. Met behulp van het Chinese architectenbureau HSA worden door KOW vijf kandidaten geselecteerd. Tijdens een symposium in Het Magazijn wordt door een internationale jury het ontwerp van Momoko Cai voor Shanghai Taiyuan tot winnaar verkozen. Momoko Cai werkt inmiddels voor de vestiging in Shanghai van KOW. De jury roemt de ontwerpprincipes van de Feng Shui; balans en een goede Chi (menselijke energiestroom) en het toepassen van bewerkt natuursteen.

Het ontwerp, de constructie en de toe te passen materialen dienen te voldoen aan Nederlandse wet- en regelgeving en worden getoetst in een reguliere bouwvergunning. Om hieraan te voldoen is, in samenwerking met de ontwerpster, door KOW het ontwerp aangepast en zijn de toe te passen materialen getest. Besloten wordt de fundering en het constructieve frame door een Nederlandse aannemer te laten uitvoeren. Met de Nederlandse en Chinese partijen wordt een bouwmethodiek ontwikkeld waarbij de Chinese delen op een betrekkelijk eenvoudige en snelle wijze kunnen worden gemonteerd op en aan de Nederlandse constructie. Er wordt uitgebreid gesproken over de voorwaarden en de kosten van de realisatie, welke op 20 augustus 2007 worden vastgelegd en bekrachtigd in een overeenkomst tussen de gemeente Den Haag en Taiyuan.

Ondanks dat de 10.000 bewoners en ondernemers in Chinatown overwegend positief staan tegenover de komst van de Chinese poorten, wordt de bouwvergunning vertraagd door een bezwaarprocedure, waardoor het tot november 2008 duurt voordat de definitieve bouwvergunning kan worden verleend.

Uit de aanbesteding voor realisatie van het Nederlandse constructieve deel komt Habo Heijdra naar voren. Terwijl in Den Haag de beton- en staalconstructie verrijst, wordt in verschillende delen van China gewerkt aan de Chinese delen. In de natuursteen delen welke als schillen om de constructieve kolommen zullen worden aangebracht worden op ambachtelijke wijze Chinese draken uitgehakt. De 1200 onderdelen van de houten dakconstructie worden als een 3 dimensionale puzzel in elkaar gezet zonder dat daarbij lijm of spijkers worden gebruikt. Daarna wordt de constructie weer uit elkaar gehaald en verpakt om in Nederland op dezelfde wijze te kunnen worden opgebouwd. De productie van de Chinese delen wordt door onze KOW vestiging in Shanghai nauwlettend begeleid en gecontroleerd.

Samen met de komst van de Chinese onderdelen zijn ook 12 ambachtslieden uit China in Nederland aangekomen, elk met hun specifieke kennis en kunde. Na inzegening door een Tao priester en onder toeziend oog van KOW hebben deze vaklieden in twee maanden tijd de Chinese poorten afgebouwd en decoratief afgewerkt. In een internationaal samenwerkingsverband zijn daarmee de eerste Chinese toegangspoorten op het Europese vaste land gerealiseerd en is de band tussen China en Den Haag versterkt.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook