> > De Oversteek: Nieuwe Nijmeegse stadsbrug

De Oversteek: Nieuwe Nijmeegse stadsbrug

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-02-2010 - Nijmegen krijgt een nieuwe stadsbrug naar ontwerp van de Belgische architecten Laurent Ney en Chris Poulissen. De nieuwe stadsbrug verbindt Nijmegen-West met de Waalsprong. De brug zal gebouwd worden door BAM Civiel en Max Bögl Nederland. Opdrachtgever van de circa € 140 miljoen kostende brug is de gemeente Nijmegen.

Stadsbrug De Oversteek te Nijmegen. Visualisatie BMD.

BAM Civiel - Max Bögl Nederland - NeyPoulissen was een van de vier combinaties die met een ontwerpvoorstel is gekomen. De Beoordelingscommissie Beeldkwaliteit noemde de brug van de Belgische architecten Laurent Ney en Chris Poulissen: “Geen brug door de stad maar een brug voor de stad.” De ontwerpen zijn getoetst aan eisen op het gebied van functionaliteit en techniek. Daarnaast konden punten worden gescoord op beeldkwaliteit/vormgeving, beheer en onderhoud, alsmede het overnemen van risico’s. Belangrijk waren de inpassing in het rivierenlandschap, de samenhang met de twee bestaande bruggen en de (toekomstige) omgeving, de verblijfskwaliteit op en onder de brug en het gebruik van hedendaagse techniek en vormgeving. De vormgeving was hierbij het belangrijkste criterium. De combinatie BAM Civiel - Max Bögl Nederland behaalde met het ontwerp van NeyPoulissen de meeste punten en verwierf daarmee de opdracht. Zowel de kracht van het ontwerp als het technisch vakmanschap kregen van de beoordelingscommissie een hoge waardering.

De verantwoordelijkheid van de combinatie is het ontwerp en de bouw van de civiele en de staalconstructie, alsmede bijbehorende wegenbouw en infratechniek, inclusief 25 jaar onderhoud. De combinatie werkt hiervoor samen met het Belgische architectenbureau NeyPoulissen, Max Bögl Stahl- und Anlagenbau, BAM Wegen en BAM Infratechniek.

In het Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) is van 18 maart tot en met 2 mei 2010 "De oversteek, ontwerpen voor een nieuwe stadsbrug in Nijmegen" te zien. In het ACN wordt een maquette van en informatie over de winnende brug getoond, maar óók is te zien welke ontwerpen het niet zijn geworden. De expositie wordt geopend door Paul Depla (voormalig wethouder Ruimtelijke Ordening) en Jan Brouwer (voorzitter beoordelingscommissie/architect/voormalig rijksadviseur infrastructuur). Ook organiseert het ACN een lezing door de architecten Laurent Ney en Chris Poulissen (13 april om 20.00 uur in ACN).

De bouw start naar verwachting eind 2010, begin 2011. De nieuwe brug, die "De Oversteek" gaat heten, wordt in 2013 opgeleverd.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook