> > Meyer Van Schooten wint competitie brug Hilversum

Meyer Van Schooten wint competitie brug Hilversum

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

25-02-2010 - Meyer en Van Schooten Architecten heeft de competitie gewonnen voor een brug bij het Media Park in Hilversum. De overdekte brug voor voetgangers en fietsers voert van station Hilversum-Noord naar het Media Park. De brug zal worden gefabriceerd in de zomer en wordt in december 2010 geplaatst.

Drie impressies van de brug. Beelden Meyer en Van Schooten.

In het ontwerp van Meyer en Van Schooten Architecten is de traverse opgevat als een functionele verbinding voor diverse groepen van gebruikers, maar ook als een ruimtelijk element dat onderdeel uitmaakt van een reeks van bruggen en traversen die voortkomt uit deze omgeving en er een nieuwe ervaring aan toe voegt. De traverse als wandeling. De gebogen vorm en perforaties in de traverse moeten een boeiend scala aan beelden opleverrn. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de kijkhoek van de beschouwer ontstaan steeds verschillende reflecties. Vanaf de schemer wordt het door de perforaties gefilterde licht beeldbepalend. Door de gebogen doorsnede zal de traverse ruim aanvoelen aan de binnenzijde en juist slanker lijken aan de buitenzijde.

De opgangen en liften zijn zo vormgeven dat de trapopgangen en de opstelplekken voor de liften naast elkaar liggen, hierdoor zullen de reizigers goed zicht op elkaar hebben en wordt voorkomen dat er meer dan noodzakelijk plekken ontstaan waar mensen zich ongezien kunnen ophouden.

De wanden van zowel de liften als de trappenhuizen zijn van glas. Het glas is voorzien van een screening in een speciaal voor dit plan en deze locatie ontworpen patroon. Het patroon is afgeleid van het wapen van Hilversum. Het wapen van Hilversum heeft 4 boekweitkorrels op een blauw schild.

Ook de traverse zelf is voorzien van dit patroon. Het patroon is hier verwerkt als perforatie in de aluminium beplating van de huid. De perforatie is zo vormgegeven dat er verschillen ontstaan in meer en minder transparantie. Door een uitgekiende keuze van het patroon wordt regendoorslag zoveel mogelijk voorkomen en blijft er zicht op de omgeving.

De vloer in de traverse is gemaakt van houten delen en loopt plaatselijk op tegen de wanden. Op deze plekken zijn de wanden dan voorzien van bijvoorbeeld planten/boombakken, banken, verlichting, vertrekstaten of andere aanduidingen.

Naast plaatselijke verlichting in de wanden is er ook een lichtlijn aan het plafond van de traverse aangebracht die zorgt voor voldoende verlichting. In de vloer en de wanden is extra verlichting om verschillen te kunnen maken. Door de perforaties in de huid van de traverse zal ‘s avonds het patroon vanuit de omgeving zichtbaar zijn en oplichten. Overdag zal het patroon juist andersom werken.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook