> > Bouw Cremer Museum in Enschede

Bouw Cremer Museum in Enschede

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

03-03-2010 - Midden in het Roombeek wordt het Balengebouw gerestaureerd, gerenoveerd en uitgebreid tot museum voor onder ander werk van Jan Cremer. Het museum is een ontwerp van SeARCH in samenwerking met Rem Koolhaas.

Een impressie van het museum en de transformatie van het Van Balengebouw tot museum stap voor stap toegelicht met een maquette. Een gedeelte van het bestaande gebouw is reeds afgebroken. Het bovenste deel zal worden opgevijzeld en er komt nieuwbouw op de plaats die is vrijgekomen door de sloop. Beelden door SeARCH.

Het bakstenen Balengebouw ligt centraal in het nieuwe Roombeek, tegenover het Eekenhof, een ontwerp van Claus en Kaan en TwenteWelle en het Rozendaal, een ontwerp van SeARCH. Het museum komt aan de Enschedese Cultuurmijl te liggen.

Het Balengebouw is onderdeel geweest van een katoenspinnerij die tot begin jaren tachtig van de negentiende eeuw was gevestigd in Roombeek. Nadat de fabriek failliet ging vestigden zich kunstenaars en ondernemers in de fabrieksgebouwen. Na de vuurwerkramp is een groot deel van de fabriek afgebrand en bleef alleen het Balengebouw over. Het is nu een gemeentelijk monument.

De vier verdiepingen van het Balengebouw zijn niet voldoende voor de nieuwe museum functie. Om de structuur van het gebouw zoveel mogelijk te behouden, is het entreeniveau uitgediept, de eerste verdieping is bestemd voor installaties (deze passen in de bestaande verdiepingshoogte) en het dak bovenop de bovenste verdieping wordt opgetild. De verdiepingshoogte van de derde bouwlaag wordt verhoogd door het gebouw hier door midden te snijden en op te tillen. De extra ruimte die hierdoor gecreëerd wordt, wordt omgeven door een glasgevel tussen de bestaande bouwlagen, wat zorgt voor extra lichtinval en hoogte.

De gevel van het nieuwbouwdeel zal worden uitgevoerd in betonnen gevelelementen in de kleur van het bestaande metselwerk. In deze gevelelementen zal de foto van de omslag van Jan Cremer's eerste boek 'Ik, Jan Cremer' worden afgebeeld. Dit reliëf is een driedimensionale vertaling van de contrasten van de oorspronkelijke foto. Als gevolg ontstaat een spel tussen de neo-classicistische reliëfs in het oorspronkelijke Balengebouw en het reliëf in de nieuwe gevelelementen.

In 2011 zal het Cremer Museum zijn voltooid.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook