> > The Rock van Erick van Egeraat

The Rock van Erick van Egeraat

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-03-2010 - Vorige week dinsdag werd door (designed by) Erick van Egeraat het kantoorgebouw The Rock op de Zuidas aan de architectuurpers gepresenteerd. Het gebouw werd begin 2009 opgeleverd en is sinds eind 2009 in gebruik door De Brauw Blackstone Westbroek.

Van boven naar beneden foto's, een detailrendering van de gevel, de plattegronden (begane grond, 10e verdieping en 14e verdieping) en een doorsnede. Ontwerp en tekeningen © (designed by) Erick van Egeraat. Foto's door Bart van Hoek.

The Rock is onderdeel van het Mahler 4 masterplan ten zuiden van de ringweg A10 naast het ABN Amro hoofdkantoor en tegenover het World Trade Center. Zeven andere architecten ontwierpen er kantoor- en woontorens: Michael Graves & Associates, 3AL, Skidmore, Owings en Merrill, Toyo Ito, Rafael Viñoly, Architekten Cie. en UNStudio. Het Mahler 4 complex is hierdoor een bont geheel geworden en kent weinig samenhang. Op een relatief klein oppervlak staan gebouwen met totaal verschillende kleuren en gevelindelingen.

Samen met een nog niet voltooide toren van UNStudio vormt The Rock de laatste fase van het gebied. The Rock grenst aan de aerodynamische, lichtgrijze toren van UNStudio en het postmoderne Baker & McKenzie House van Graves. De enige toren waarmee the Rock verwantschap vertoont is Viñoly, die een sterke verticale gevelindeling heeft. Het gebouw staat op een gemeenschappelijke parkeerkelder.

Het masterplan van de Architekten Cie. (Branimir Medic en Pero Puljiz) voor Mahler 4 schreef een klassieke driedeling voor: een diepe plint en smaller middendeel en kroon. Erick van Egeraat ontwierp een 90 meter hoge toren met een transparante plint en een met kleine ramen als rots vormgegeven kroon. Zo krijgen ook de onderste, diepe, verdiepingen voldoende daglicht. De brede plint is overigens voor een groot gedeelte niet gerealiseerd. Een bocht van het sneltramtrace van Amsterdam naar Amstelveen zou hiervoor worden verlegd. Dat is niet gebeurt, dus de voet van de toren is fors kleiner geworden.

De toren heeft een complexe geometrische vorm met achter- en voorover hellende gevels. Het bovenste deel, de rots, is gemaakt uit polyesterbeton en natuursteen. De plint en het middendeel hebben verticale vliesgevels uit aluminium en glas. De wetsteksten op de gevel verwijzen naar de gebruiker, advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

Het gebouw heeft een groot atrium. Het atrium is georiënteerd op het westen. De onderste helft van de toren heeft een U-vormige plattegrond rond dit atrium. Op vier lagen zijn de verdiepingen verbonden door loopbruggen in het atrium. Daarboven is het atrium geheel omsloten door kantoren. Hier zijn er shortcuts tussen de verdiepingen met trappen in het atrium.

Het gebouw wordt gehuurd door het met 600 werknemers grootste advocatenkantoor van Nederland: De Brauw Blackstone Westbroek. Zij voegden de twee vestigingen in Den Haag en Amsterdam samen. Ze hadden kantoren in Den Haag (een gebouw van architect J.J.P. Oud) en Amsterdam (het nabijgelegen Tripolis kantorencomplex van architect Aldo van Eyck).

(designed by) Erick van Egeraat mocht voor De Brauw Blackstone Westbroek het interieur ontwerpen. Nieuwe elementen als het auditorium zijn op een overtuigende wijze geïntegreerd in het interieur. Op mezzanine-niveau is het auditorium met 80 plaatsen en een pleitzaal, waar proefrechtzaken worden gepresenteerd, ondergebracht. Het auditorium hangt in het atrium en heeft een expressieve, bolle buitenkant.

De bezoekers en werknemers komen via enorm hoge glazen tourniquets in de hal. De verkeersstromen van bezoekers en werknemers zijn na dit punt van elkaar gescheiden. Bezoekers gaan door goudkleurige speedgates naar het atrium, waar ze een van de twee glazen liften naar de tiende verdieping kunnen nemen. Werknemers gaan via een trap naar de mezzanine, waar ze in een van de twee stabiliteitskernen de lift naar boven kunnen nemen. Op de elfde verdieping is de bibliotheek gelegen. Hier steekt het atrium over drie lagen over naar de oostgevel van het gebouw.

Duurzaam is synoniem aan duur zegt Erick van Egeraat in de toelichting bij zijn ontwerp. Hij zoekt het niet in technische en compacte oplossingen, maar in royale maatvoering en degelijke materialen.

De toren die inmiddels de bijnaam "De druiper" heeft is zonder twijfel de meest expressieve en herkenbare toren van het Mahler 4 complex. Het atrium valt ondanks zijn royale afmetingen tegen. Alleen op de begane grond en het niveau van de bibliotheek levert het een interessante ruimte op. Toch is The Rock het enige gebouw van het Mahler 4 complex dat zich onderscheidt van de naastgelegen marktconforme kantoortorens door een geheel eigenzinnige vormgeving.

Projectinformatie: Kantoorgebouw The Rock / Ontwerp: (designed by) Erick van Egeraat - Erick van Egeraat, Harry Kurzhals, Rudolph Eilander, Aude de Broissia, Ralph van Mameren, Roemer Pierik, Cock Peterse, Paul Blonk, Willo van der Veen, Marie Prunalt, Bas de Haan, Marta Gonzalez, Patrick Ton / Opdrachtgever: Mahler 4 VOF / Constructeur: Van Rossum, A. van der Sluis Arup / Aannemer: G&S Bouw, Smeulders interieurgroep en Verwol projectafbouw / Bruto vloeroppervlak: 33.500 m² / Volume: 141.000 m³ / Start ontwerp- oplevering: 2000-2009

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook