> > Tentoonstelling over architect Jos. Bedaux

Tentoonstelling over architect Jos. Bedaux

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

11-04-2010 - Op zondag 18 april aanstaande viert de Stichting Jos. Bedaux de 100ste geboortedag van deze bekende Tilburgse architect. In het door Jos. Bedaux ontworpen hoofdgebouw van de Universiteit van Tilburg wordt de grote overzichtstentoonstelling "100% Bedaux" geopend. Tot de zomer van dit jaar organiseert de stichting diverse activiteiten die het omvangrijke oeuvre van Jos. Bedaux belichten.

Van boven naar beneden: het hoofdgebouw van de Universiteit van Tilburg (foto archief Jos Bedaux), winkel- en woonhuis Van Ierlant, Tilburg, GGD Tilburg (foto v.d. Berg) en het Losserhof, Losser (foto archief jos.bedaux).

De grote overzichtstentoonstelling 100% Bedaux wordt om 17:00 uur geopend door Jo Coenen, voorzitter van de Stichting Jos. Bedaux. Daarna is er tot 19:00 uur gelegenheid tot bezichtiging tentoonstelling. Elke donderdagavond is er om 17:00 uur een rondleiding door een van de familieleden van Jos Bedaux. De tentoonstelling is tot 25 juni te zien.

Tegelijk met de opening van de tentoonstelling is de presentatie van de nieuwe BONAS-publicatie van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) over het gehele oeuvre van Jos. Bedaux. Daarnaast publiceert de Stichting Jos. Bedaux een architectuurgids en een website.

Jos. Bedaux heeft een groot aantal gebouwen in Zuid-Nederland en Belgiƫ ontworpen. Zijn belangrijkste werk is het hoofdgebouw van de Universiteit van Tilburg en de naastgelegen hoogbouw. De gebouwen van zijn hand passen in een moderne samenleving, maar er zijn ook traditionele elementen bewaard gebleven, zoals de sfeer van een klooster in het hoofdgebouw.

Op donderdag 22 april organiseert Studium Generale in het kader van 100 jaar Jos. Bedaux van 13.30 tot 16.15 uur een symposium Moderniteit en Traditie in zaal GZ 101 van het Goossens gebouw van de Universiteit van Tilburg. De tegenstellingen, moderniteit en traditie, staan centraal in het symposium. Hoe gaan architecten om met deze tegenpolen? Moet in de architectuur de nadruk gelegd worden op de rijkdommen van de cultuur? Of moet ruim baan gegeven worden aan vernieuwingen, onbekende mogelijkheden? Sprekers zijn Prof. Jo Coenen (architect), Thomas van der Dunk (cultuurhistoricus, publicist), Frans Bedaux (zoon van Jos. Bedaux, samensteller van de website over Bedaux), Arjen Oosterman (hoofdredacteur van VOLUME, curator van de tentoonstelling Honderd jaar Jos. Bedaux), Martien Jansen (Studio M10, architect), Marinke Steenhuis (directeur cultuurhistorisch onderzoeksbureau, docent Academie van Bouwkunst Amsterdam) en Jacq. de Brouwer (architect en partner Bedaux de Brouwer Architecten). De voorzitter is Aart Oxenaar, directeur Academie van Bouwkunst Amsterdam. Het programma is georganiseerd door Stichting Jos. Bedaux, Sharon Lallush en Studium Generale. De toegang is vrij.

Speciale openingen van de tentoonstelling zijn op de zondagen 25 april en 16 mei van 11.00 uur tot 18.00 uur. Op deze zondagen zijn ook bus- en fietstochten langs werk van Bedaux. CAST organiseert deze in samenwerking met de stichting Jos.Bedaux. De fietsexcursie bezoekt verschillende gebouwen in Tilburg, de busexcursie doet projecten in omringende kernen aan. George en Frans Bedaux zullen de projecten toelichten. Beide zondagen zal er zowel een fiets- als bustocht plaatsvinden. Beide vertrekken om 13.30u bij het hoofdgebouw van de Universiteit Tilburg. Vanwege het beperkt aantal beschikbare plaatsen is aanmelden verplicht via secretariaat@castonline.nl.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook