> > Kraaijvanger Urbis wint in Amsterdam en Nieuwegein

Kraaijvanger Urbis wint in Amsterdam en Nieuwegein

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

15-04-2010 - Kraaijvanger Urbis heeft twee prijsvragen gewonnen. Met Team 4d won het architectenbureau de Ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen Oost-Watergraafsmeer in Amsterdam. Annemiek Bleumink van Kraaijvanger Urbis is samen met Donald Osborne 1 van de genomineerden voor de Fietsenstalling Ringstede in Nieuwegein.

Boven de inzending van Team 4d voor de Ontwerpwedstrijd Duurzaam Drijvend Wonen, onder de inzending van Kraaijvanger Urbis voor de fietsenstalling de Ringstede.

Team 4d ontwierp een 100% zelfvoorzienend drijvend woonhuis dat gebruik maakt van de kwaliteiten van wonen op water. Een huis dat zijn omgeving niet vervuild, maar juist schoner maakt en in de zomer voldoende energie opslaat om de winter op eigen kracht door te komen. Duurzaamheid zit vooral in tijd en beweging, de vierde dimensie. Om hierop maximaal in te kunnen spelen is het gebouw adaptief, flexibel en intelligent. De woning bestaat uit twee gevels; een schil die tegen de zon beschermt en een serre die zich naar de zon opent. Hierdoor kan warmte worden opgenomen of juist worden buiten gehouden. Een zonneminnende en een zonneschuwende zijde. Door de woning te laten draaien met de seizoenen ontstaat 40% minder warmtelast en 90% minder koellast. Qua materiaal bestaat 63% uit C2C-gecertificeerde materialen en nog eens 28% uit volledig recyclebare materialen.

Team 4d is een multidisciplinaire, ontwerpteam bestaat uit Kraaijvanger Urbis, Dura Vermeer, DGMR, Giesbers & Van Der Graaf en ITHO.

De gemeente Nieuwegein heeft een prijsvraag uitgeschreven voor de Fietsenstalling Ringstede. De opgave bestond uit het leveren van een schetsontwerp voor een permanente fietsenstalling die bijdraagt aan een aantrekkelijke entree van het aangrenzende winkelgebied. De prijsvraag werd uitgeschreven om jonge architecten een kans te bieden tot realisatie van hun voorstel. Het ontwerp dat Annemiek Bleumink met Donald Osborne heb gemaakt, is een van de genomineerden. De jury heeft tien architecten geselecteerd, die met hun inzending een inspirerend en realiseerbaar voorstel doen voor een aantrekkelijke fietsenstalling op de Ringstede.

In de plannen van Kraaijvanger Urbis wordt De Ringstede een openbare plek. Hierin werken de entree tot het City Plaza, de winkel/beheerders-ruimte van de fietsenstalling en een rustpunt in vorm van een bankje met boom als de geleiders van de publiek stromen over het plein. Dit zijn de verblijfsplekken, deze springen in kleur en positie uit de homogene achtergrond. In de Ringstede zijn de parkeerplaatsen, laden- en lossen subtiel door middel van een lichte belijning aangegeven. Bestaande begroeiing in combinatie met strategisch geplaatste bomen en verlichting vormen de aanvullende inrichting.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook