> > BNA Gebouw van het Jaar 2010 voor Van Velsen

BNA Gebouw van het Jaar 2010 voor Van Velsen

22-04-2010 - De BNA Gebouw van het Jaar 2010 prijs is gewonnen door architect Koen van Velsen met het revalidatiecentrum Groot Klimmendaal te Arnhem. De winnaar werd vandaag bekendgemaakt in BK City te Delft. Koen van Velsen ontving de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan. De architecten zelf en zijn opdrachtgever, de Stichting Arnhems Revalidatiecentrum, ontvingen de speciale Gebouw van het Jaar-trofee.

Koen van Velsen ontwierp een masterplan voor het revalidatiecentrum, waarbij hij de activiteiten in drie grote gebouwen onderbrengt. Het gebouw dat de BNA Gebouw van het Jaar prijs heeft gewonnen ligt op een helling. Het buit de locatie uit door een uitkraging in het bos. Op het terrein van het revalidatiecentrum zullen nog een schoolgebouw en een woongebouw worden gerealiseerd. Groot Klimmendaal siert overigens ook de cover van het Architectuurjaarboek dat deze week verscheen.

De landelijke jury bestond uit Nathalie de Vries - MVRDV, Rotterdam (juryvoorzitter); Marlies Rohmer - Architectenbureau Marlies Rohmer, Amsterdam; Ronald Schleurholts - cepezed, Delft en Adri Duivesteijn - wethouder gemeente Almere en Fred Schoorl - Ymere, Amsterdam. Afgelopen maand zijn uit de 294 inzendingen 23 projecten genomineerd voor de landelijke prijs. Ook werden in vijf verschillende regio's (Noord, Oost, NoordWest/Centrum, Delta en Zuid) prijswinnaars aangewezen.

Uit het juryrapport: ‘De jury is ervan overtuigd dat zowel het verbluffende vakmanschap van de architect als zijn onbevangen en frisse blik hebben geleid tot dit unieke zorggebouw, dat ontsnapt aan de dictatuur van zijn functie – waarin architectuur doorgaans op de tweede plek komt. Niet voor niets roept Groot Klimmendaal herinneringen op aan gebouwen met de grandeur van Zonnestraal, naast toonbeelden van samenwerking tussen architect en opdrachtgever ook gebouwen uit een periode waarin architectuur werd ingezet om mens en maatschappij te verheffen. Groot Klimmendaal is van begin tot eind één groot pleidooi voor de kwaliteit, waaraan de toekomst behoefte heeft.’

Juan Martina, algemeen directeur-bestuurder: 'Ik ben ontzettend trots en voel me bevoorrecht om in zo'n schitterend gebouw te mogen werken. Koen van Velsen, heeft onze opdracht begrepen. Hij heeft zich verplaatst in ons en wat wij onze cliënten willen bieden: het beste wat er is. Een gebouw dat je niet het gevoel geeft van een ziekenhuis, maar eerder van een wellnesscentrum. De ziekenhuisgedachte met systeemplafonds is in dit gebouw absoluut niet aanwezig. Alles ademt transparantie en openheid uit, de grote ramen halen de buitenwereld naar binnen.'

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert sinds 2006 de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht te vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Vorig jaar won het project Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere van Martien Jansen (Studio M10) .

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook