> > Cepezed ontwerpt OV-knooppunt Tilburg

Cepezed ontwerpt OV-knooppunt Tilburg

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-05-2010 - cepezed ontwerpt de herinrichting van het stationsgebied in Tilburg. Het bureau won de besloten prijsvraag voor het project, waarvoor het mede was gevraagd vanwege zijn succesvolle transformatie van het stationsgebied in Sint-Niklaas (België).

Van boven naar beneden: het station, de stationshal, het busstation, een overzicht van de noordzijde en de entree van de passage. Onderaan het stationsgebied in Sint-Niklaas (België) (foto Fas Keuzenkamp).

Cepezed scoorde onder meer hoog op de punten logistieke functionaliteit, architectonische en commerciële kwaliteit en kwaliteit van de openbare ruimte. Daarnaast had de jury bijzondere waardering voor cepezeds visie op het proces en de samenwerking met betrokken partijen. Hieronder vallen onder meer de gemeente, het kwaliteitsteam Spoorzone, het Bureau Spoorbouwmeester, ProRail en de NS.

Het bestaande stationsgebied in Tilburg kent een aantal belangrijke, met elkaar samenhangende zwakheden. Het heeft geen heldere begrenzingen of straatwanden, het is er lastig oriënteren en er is weinig ruimte voor voetgangers. Ook is er een moeizame ruimtelijke relatie tussen stad en station, bestaat er nauwelijks een relatie met de noordkant van het station, is de plint van het station rommelig en zijn de parkeerfuncties en de infrastructuur te overheersend. Alles bijeen is het stationsgebied onoverzichtelijk en is de sfeer er wat onaangenaam.

Cepezed projecteerde een visie die goed aansluit bij het door de gemeente gewenste boulevardconcept en de infrastructuur voor bussen, auto’s, fietsers en voetgangers strak en helder organiseert. Nieuwe, samenhangende en levendige straatwanden voorzien van commerciële functies begeleiden de boulevard binnen het plangebied en creëren zo een prettige binnenstedelijke ruimte. De stalling van auto’s en fietsen uit het zicht en substantiële beplanting met groen en bomen verhogen de verblijfskwaliteit van het gebied aanzienlijk.

Van het bestaande stationsgebouw uit 1965 ontworpen door Koen van der Gaast (1923-1993) blijven in Cepezeds visie de spectaculaire dakconstructie met hyperschalen en bijzondere onderbouw geheel behouden. De ingrepen die wel zijn voorzien zijn minimaal, takken goed aan op de stedelijke structuur en brengen de kracht en helderheid van het oorspronkelijke ontwerp weer terug. De doorgang naar de perrons verhuist in het plan naar een centrale positie onder de kap en loopt helemaal door naar het noordelijk gelegen NS-terrein, dat toekomstig wordt herontwikkeld. De stationshal verschuift iets ten opzichte van zijn huidige ligging, wordt iets groter en krijgt een transparant, uitnodigend en ruimtelijk karakter. De ondergrondse fietsenstalling krijgt in de plannen een uitbreiding.

In samenspraak met alle betrokken partijen werkt Cepezed zijn visie de komende tijd nader uit en worden diverse aspecten nader getoetst op haalbaarheid.

Cepezeds stedenbouwkundige projecten kenmerken zich veelal door één duidelijk herkenbare, radicaal organiserende ingreep die in een enkel ruimtelijk gebaar een inzichtelijke hoofdstructuur met veel verschillende aantakkingsmogelijkheden schept. De basis van de gebiedsstructuur is daarmee zo sterk, dat daarmee vanzelf de randvoorwaarden voor een veelheid aan opties gecreëerd zijn; de helderheid van de organisatie biedt veel mogelijkheden voor gevarieerd en veranderlijk gebruik.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook