> > KCAP en Schneiders winnen prijsvraag Luxemburg

KCAP en Schneiders winnen prijsvraag Luxemburg

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

25-05-2010 - KCAP Architects&Planners wint, in samenwerking met de locale architect Arlette Schneiders, de competitie voor de ontwikkeling van een kantoorcomplex in de stad Luxemburg. Het ontwerp werd al in 2009 met de eerste prijs bekroond. Onlangs heeft de opdrachtgever Fonds de Compensation officieel de bouwopgave toegewezen aan het team KCAP en Arlette Schneiders Architects met adviseurs Ecofys, SIT-LUX en Lux C.E.C.

Renderings door A2 Studio.

Het project ligt op een prominente locatie in de wijk Kirchberg, en kijkt uit op het centrale plein van het toekomstige Europese kwartier in Luxemburg. Het programma van 22.300 m² bruto vloeroppervlak is verdeeld over vier gebouwen. De gebouwen tonen een duidelijk architectonische uitstraling naar het centrale plein en hebben een sterke stedelijke vorm, zoals gevraagd in het masterplan van de Franse architect Dominique Perrault.

“De stedelijke integratie van het ensemble en de compositie van de individuele gebouwen zijn belangrijke elementen van het ontwerp. Daardoor ontstaat een blok dat dichtheid biedt maar op hetzelfde moment open is; er ontstaan buitenruimtes van hoge kwaliteit met een introvert karakter die worden aangesloten op de structuur van de omliggende openbare ruimtes”, zegt Kees Christiaanse, oprichter en partner van KCAP.

Arlette Schneiders sluit hierop aan: “Door dit concept is het ons mogelijk om een menselijke schaal te handhaven binnen de Europese wijk en wordt het blok een schakel tussen de belangrijkste looproutes in het gebied. Voetgangers, fietsers, omwonenden en werkenden zullen worden gestimuleerd om actief gebruik te maken van deze nieuwe stadswijk.”

Elk van de vier gebouwen is individueel ontworpen. Er wordt gevarieerd in verschillende gevelmodules en gradaties van openingen, met gebruik van hetzelfde materiaal. Diverse overstekken markeren de ingangen van de gebouwen. Op de begane grond, boven de ondergrondse parkeergarage, bevinden zich conferentieruimtes, een leercentrum en een restaurant; functies die zijn ontworpen om de openbare ruimte te activeren. De vier tot vijf niveaus daarboven bieden circa 1.000 m² kantoorruimte per verdieping. Een kinderdagverblijf, gevestigd op een meer besloten locatie, geniet van de grote buitenruimte binnen het blok.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook