> > Eye Film Instituut open tijdens Dag van de Bouw

Eye Film Instituut open tijdens Dag van de Bouw

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

25-05-2010 - Tijdens de Dag van de Bouw stelt aannemer M.J. de Nijs en Zonen B.V. het bouwterrein van de nieuwe vestiging van EYE Filminstituut Nederland open voor publiek.

De contouren van het ontwerp van het Oostenrijkse architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects worden langzamerhand zichtbaar: de eerste verdieping is voltooid, de centrale trap is in aanbouw en de eerste spanten van de draagconstructie zijn geplaatst. Naar verwachting zal het nieuwe gebouw voor de filmcultuur aan de Amsterdamse IJ-oever eind 2011 worden opgeleverd.

Bouwend Nederland houdt op zaterdag 5 juni open huis op 280 bouwlocaties. Tijdens de Dag van de Bouw kan het publiek kennismaken met boeiende en verrassende aspecten van grote nieuwbouwprojecten in Nederland. Het is de vijfde keer dat de bouwbranche de dag organiseert. Ook Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen, verantwoordelijk voor de oplevering van EYE Film Instituut Nederland, stelt op deze dag zijn terreinen open voor publiek.

Eind 2011 betrekt EYE een nieuw onderkomen in de wijk Overhoeks in Amsterdam-Noord. Het spectaculaire, aan de zonnige IJ-oever gesitueerde ontwerp in de bocht van het IJ naast de Overhoekstoren, wordt het centrum van de filmcultuur in Nederland. Op deze plek zal EYE de collectie in haar volle breedte presenteren en tot een inspirerende culturele ontmoetingsplek uitgroeien.

Op zaterdag 5 juni kan het publiek zich op de hoogte stellen van de vorderingen van de nieuwbouw, waarvan onderhand de contouren zichtbaar worden. De begane grond en de eerste verdieping staan al, en daarmee ook het casco van drie van de vier filmzalen. De eerste spanten van de draagconstructie voor de overkraging zijn aangebracht en de vorm van het centrale trappenhuis is zichtbaar. In oktober van dit jaar zal het gebouw grotendeels wind- en waterdicht zijn.

Met de komst van EYE is Amsterdam een grote culturele instelling rijker. Het markante ontwerp, door journalist Jan Donkers al omschreven als een gebouw ‘met dezelfde impact als het Operahuis van Sydney’, is van de hand van het architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects en herbergt ondermeer vier filmzalen, een grote tentoonstellingsruimte, een bibliotheek en een café-restaurant met terras aan de IJ-oever.

Delugan Meissl – bekend van het Porsche Museum in Stuttgart – ontwierp een in het oog springende, schelpachtige vorm. Het hart van het gebouw wordt gevormd door een grote open ruimte met trappen die (zit)plaats bieden aan honderden bezoekers. Vanaf de trappen heeft de bezoeker een panoramisch uitzicht over het IJ en de stad. De Amsterdamse wethouder kunst en cultuur Caroline Gehrels noemde het nieuwe onderkomen voor EYE ‘een architectonisch markeringspunt dat het aangezicht van Amsterdam-Noord onomkeerbaar zal veranderen’.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook