> > Start bouw Filmmuseum in september

Start bouw Filmmuseum in september

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-06-2009 - De bouw van het Filmmuseum in de nieuwe Amsterdamse stadswijk Overhoeks gaat van start. De nieuwbouw van het Filmmuseum wordt mogelijk gemaakt door samenwerking tussen overheden en de ontwikkelaars ING Real Estate en Ymere, die vandaag de handtekeningen onder de contracten zetten. Nog voor de bouwvak zullen de voorbereidende werkzaamheden beginnen en in september zal tijdens het openlucht filmfestival Sunsets in Overhoeks feestelijk de eerste paal worden geslagen. Bouwbedrijf M.J. De Nijs en Zonen zal het Filmmuseum gaan bouwen. Naar verwachting opent het museum in december 2011 zijn deuren voor het publiek.

Twee beelden van het Filmmuseum, rechts de ontvangsthal met uitzicht op het IJ. Beeld: Delugan Meissl Associated Architects.

Het nieuwe Filmmuseum verrijst tegenover het Centraal Station in Overhoeks. Voor het ontwerp van het nieuwe museumgebouw tekent het Weense architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects, dat eerder verantwoordelijk was voor het Porsche Museum in Stuttgart. Met het Filmmuseum krijgt de nieuwe stadswijk een spectaculair landmark direct aan het water in de vorm van een gestroomlijnde, breed uitwaaierende schelp.

Sandra den Hamer, directeur Filmmuseum over het nieuwe gebouw: "De bouw van het nieuwe, prachtige filmpaleis aan het IJ is een mijlpaal in de geschiedenis van het Filmmuseum. Met vier nieuwe, state-of-the-art filmzalen en voor het eerst in het bestaan van het Filmmuseum een heuse tentoonstellingsruimte van 1.200 m² kunnen we onze rijke, internationale collectie, vanaf 1895 tot en met vandaag, op eigentijdse wijze ontsluiten en presenteren aan een breed publiek."

"Het nieuwe Filmmuseum is beeldbepalend voor de ontwikkelingen in Overhoeks en daarmee voor de transformatie van de IJ-oevers tot een mooi gemengd stedelijk woon-werkgebied in Amsterdam. Wij hebben dan ook erg ons best gedaan om dit project vlot te trekken." zegt Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening van Amsterdam.

Overhoeks krijgt een grootstedelijke uitstraling en sfeer. De komst van het Filmmuseum draagt bij aan de aantrekkingskracht op toekomstige bewoners van de 2.200 woningen en 130.000 m² kantoren, bedrijven, hotel, winkels, horeca en culturele- en onderwijsvoorzieningen. Samen met de toren Overhoeks is het Filmmuseum een belangrijk icoon voor de nieuwe stadswijk aan het IJ.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook