> > Maurer United Architects wint prijs in VS

Maurer United Architects wint prijs in VS

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

08-06-2010 - Met hun ontwerp voor de Indemann uitkijktoren in Duitsland won het Nederlandse bureau Maurer United Architects [MUA] de Amerikaanse “Society for Environmental Graphic Design” Award, een bijzondere internationale prijs voor werk op het snijvlak tussen communicatie design en architectuur.

De Indemann, beelden: © Maurer United Architects [MUA]

“De synthese tussen architectuur en mediatechnologie is een van onze speerpunten, de prijs laat zien dat we op de goede weg zijn naar een integrale benadering van deze materie”, aldus Marc Maurer, architect en medeoprichter van het Eindhovense medialab BALTAN Laboratories.

De Indemann is een uitkijktoren van 36 meter hoogte in de vorm van een gigantische robot. Hij kijkt uit op de nog steeds actieve bruinkool afgraving in Inden, Nordrhein-Westfalen (Duitsland). Tegelijkertijd heeft hij in Duitsland de functie van een landmark voor de Euregio Maas-Rijn. In de façade van de stalen kolos zijn 40.000 LED-lampjes verwerkt, die bij nacht individueel kunnen worden aangestuurd. “Het project startte met het schrijven van een sprookje over een reus, die de mensen helpt milieubewuster met energie om te gaan. Met het ontvangen van de prijs krijgt het sprookje voor ons een hele andere wending.“, aldus architect Nicole Maurer.

De prijsuitreiking vond plaats in Washington op 5 juni 2010. De jury was enthousiast over de impact van de Indemann: “A hauntingly powerful celebration of industrial scale and materials. I wished at once that it could move.” De dubbelzinnigheid van het ontwerp sluit naadloos aan op het snijvlak tussen communicatie design en architectuur. “See and be seen. Whimsy on a gigantic scale. Fabulous use of technology to create both an iconic welcome and viewing platform for visitors”, aldus de jury.

Maurer United Architects [MUA] is een bureau voor architectuur, design en media. Het bureau is gevestigd in Maastricht en wordt geleid door het architecten echtpaar Marc en Nicole Maurer. MUA behoort tot de weinige Limburgse ontwerpbureaus wiens werk wereldwijd de aandacht trekt. Op 15 juni opent de expositie “1:1 Architects Build Small Spaces” in het Londonse Victoria and Albert Museum, waarin hun werk getoond wordt. In het verleden exposeerden zij reeds onder andere in Parijs, Berlijn, New York, Los Angeles, Tokio en Shenzen/Hong Kong.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook